Thursday, January 1, 2015

it's been a great year!

Bismillah :)

dan aku kembali ke sini lagi. setelah sekian kalinya. dan aku manaip, sambil tersenyum. kerna aku telah kembali. 

hee. alhamdulillah.

lagi satu jam, maka tepatlah jam 12 malam menandakan tahun 2014 akan melabuhkan tirainya. aku malas dah nak cakap betapa cepatnya masa berlalu. bcause ive been saying that like so many times already. tanda kecil akhir zaman. aku mohon semoga sentiasa dalam jagaan Tuhan. 

so aku nak recap la skit apa yang aku dah buat sepanjang 2014 ni. aku bersyukur kerna sepanjang tahun ni aku ditemukan dengan insan yang hebat2, yang mana setiap dari mereka yang hadir dalam hidup aku mengajar seribu satu makna kehidupan. aku bersyukur untuk itu yaAllah. alhamdulillah..:) aku percaya setiap apa yang berlaku dalam hidupku, adalah rencana Tuhan yang disebaliknya terkandung hikmah yang besar untukku telusuri setiap satu darinya.

Aku pernah berada di tingkat yang paling bawah dalam kehidupan, aku juga pernah merasa berada di tingkat atas. dan ada kala aku sedih, ada kala aku gembira. ada kala aku keliru dan marah dengan apa yang berlaku. dan ada kala aku bisa saja tenang dan meredakan diri aku sendiri. Semua ni.. adalah cara Allah mengajarku erti kehidupan.alhamdulillah:) 

Jadi untuk tahun yang mendatang, semoga Allah memanjangkan umur ku dalam kebaikan, mempertemukan aku dengan insan2 yang hebat, supaya aku dapat belajar sesuatu dari mereka, memberiku kekuatan untuk beramal soleh. dan sntiasa mengampuni dosaku yang lalu dan akan datang. inshaAllah.. ameen.. ya rabbal a'lamin..

Oleh itu,, selamatlah datang tahun 2015, selamat tinggal 2014!

hehe okeh nani jomm kita lihat apa saja kamu sudah buat tahun 2014 ni :)



aku dan sampai kat pulau mabul, semporna haha. tempat paling jauh dalam peta sabah yang aku dah penah sampai dengan drive sendiri. lahad datu dan tawau tak penah sampai lagi. tahun 2015 nanti mungkin? inshaAllah;)



kembara ramadhan di kampung2 di ranau, antranya kg sumbilingon, kg tanid, kg linapasan, dan kg sedul. mereka sgt bersemangat dan dahagakan ilmu agama. bagaimana mungkin diri ini berhenti tatkala begini reaksi yang mereka tunjukkan? ;'))





awal tahun 2014 bermula episode aku membela kura2. kalau total up, smua ada 5 ekor kura2 yang aku jaga. tapi slepas beberapa drama melarikan diri dan hilang maka tinggal 3 ini saja yang setia. huhu jaga dari kecik kot sebesar ibu jari, masa nak lepas tu sebesar tapak tangan dah. tiga ekor ni nama Gina, George dan Kassim. semua nama makcik2 dorg (aka kawan2 batch aku) yg bagi hehe. Allah byk ajar aku sepanjang jaga dorg ni. dan dorg pun byk ajar aku erti kesabaran dan kasih sayang. rindu depa 3 ekor ni.entah hidup ke tak lg skrng ni ;')










bulan ogos, aku ikut satu program MRA, program amal ke kemboja untuk bg pemeriksaan percuma kt org2 kg di pedalaman sana, satu peluang dan nikmar besar yg Allah bg. walapun aku rasa xlayak pun nk ikut mission camni. belum masuk practical year pun lg pulak tu tp Allah sgt bermurah hati kasi chance camni kt aku ;') alhamdulillah. smkin jauh ku berjalan, smkin byk bnda yg aku belajar dan bersyukur. melalui prog ni jugak, aku dapat ramai kawan kemboja haha sbb kami lima org je kot dr malaysia, yg lain smua cambodian. dan aku jd rapat dg dr alifah (dlm gmbar) pakar sakit puan di hosp sarawak. pakar okkk. yaAllah rezeki betul dapat jumpa dg dr. alhamdulillah. bermula dr program ni lah, titik tolak aku utk bercita2 nak jadi doktor sakit puan jugak satu hri nt. inshaAllah. aku sgt amaze dg dr alifah. i want to be like her! ;) 


ni saja gatai2 time dinner dengan tv alhijrah. masa kat hotel dok sebilik ng diana amir siap bergossip2 lagi haha. kelakar time nih. dia tumpang utk solat ja. alhamdulillah la Allah gerakkan hati dia utk solat kt bilik kitorg rehat. dan disebelah tu bersama kakak dr bumi palestin. kakak ni, xigt dah nama dia, berkahwin dg malaysian, dan skrng di malaysia byk memberi ceramah2 esp kt radio ttg palestin dn keadaan di sana. seronok sembang dg dia sbb dia terer cakap arab. cek suka bhsa arab ;')



meluangkan waktu bersama dua adik teruna yg terakhir, ammar dan muaz di pulau gajah, kelantan :)

haha ok ini lucu. adik comell yg aku dukung ni act tersilap yang aku ni maknya haha. masa aku nk masuk rumah xpsal2 dia lari dan trus mintak dukung. xnak langsung kat org lain plak tu ;'D rupanya nenek dia ckp, ibunya balik kl, (ni kat kelantan) n dia igt mak dia balik umah la kot. muka pun nak sama dah :'D sonoknya bila budak offer sndiri nk kena dukung. budak2 lain bukan men susahh.kena ayat2 dlu, buat baik2 skit bru nak kat kita. adehh. bgus adik bagus. memang inilah ibumu keke ;'D











ni masa program MRA tautan kasih level 2 punya. yaAllah best glee prgram ni. aku sgt menggalakn smua org utk join progam ni yg bisanya akn diadakan setiap tahun di perkampungan org asli. program latihan kesukarelawan. ada dua level and time aku pegi ni dah level 2. *sbb aku dah pegi level 1 punya hee. so level 2 dia ni advance skit. ada bljar bawak 4x4, belajar mapping, bljar guna GPS walkie talkie n mcm2 lg. dpt group yg best plak tuu. huhu rindu gle dorg smua ni:( antra pengalaman berprogram di kg org asli yg pling best yg xkan aku lupa sampai bila2. mike romeo alpha echo the best!



time ni masa pegi orang asli di pahang. haaa bukan senang nk sampai kt kawasan org asli pahang ni. lg2 nk trun sekali papa dan abg mer yg tecinta sorg ni :) abg aku ni skrng doktor di bhgian forensik hosp termerloh. punya susah nak jumpa dan alhamdulillah Allah takdirkan masa cuti sem tu kami jumpa dalam prgram org asli. papa suruh abg mer trun sbb nak suruh abg mer take over kg tu hihi. last aku masuk kg ng abg mer msa tahun bila ntah. dh berkurun lamanya aku pun xigt bila. so gmba ni sbnrnya sgt epic. ;) dn alhamdulillah juga,  pling kurang aku belajar skit2 bhsa org asli semai dari adik2 ni ;) hiek hancik manok? kikih






and yang ni pulak masa pegi berprogram di org asli pos balar kelantan. al kisahnya aku ni nk sesangat masuk pos balar dari masa skolah menengah lg berangan. sbb dorg ckp pos ni la paling jauh n pling mencabar skali nk msuk. tp nya aku selalu missed program tiap kali dorg masuk sni. so last2 aku buat team sndiri, panggil kawan2 dari ums, dari smapk and dr smkas haha kawan2 skolah aku sesiapa yg nak join utk buat program kt kg ni. n alhamdulillahh tahun lepas jadila kami smua msuk. walaupun aku agak emo di awal2 program sbb aku xnak jadi ketuaaa aku xreti haha. kurang asem btul dorg paksa aku. tp tu kot cara Allah ajar aku. kena paksa dlu kalau tak smpai bila pun aku xblajar. after all alhamdulillah smua brjalan dg lncar. dan aku sgt bersyukur dpt menjejakkan kaki ke kawasan yg sgt pedalaman, terceruk di negeri kelantan. bila smpai sini xpernah imagine pun mcm mna bleh ada kehidupan di tgh2 hutan belantara ni. sgt indah sgt nyaman sangat tenang aman dan damai ..:) smoga Islam pun terus mekar juga dg damai di sni..:)




ini reunion raya dg sahabat2 smapk yang dah lama aku xjumpa. smua dah besaq2 dan cun melecun haha. syoknya bila jumpa dapat bertanya kabar and bertukar cerita. Allah cepat nya masa berlalu. skrng kawan2 aku ni smua dah bertebaran ke slruh dunia, mengejar impian masing2 yg hebat2. kat mana pun dorg, aku doakan smoga Allah sntiasa mempermudahkan langkah kaki mereka dan beri kejayaan dalam stiap apa yg mereka lakukan ;) next reunion tahun bila la pulak. mungkin masing2 dah pegang anak pulak kot keke.;D






family gatheringgg. yang ni masa family gathering yang sepatutnya aku xcuti pun tp beli tiket last minute and balik jugak sbb bukan lah senang 15 anak beranak dr razak ni utk berkumpul. ;') dari gmbar first, tu adalah tiga org geng gusti kakak n abg2 aku masa dorg kecik2 sekrang dh besar and turn anak2 pulak utk bergusti ;'D tahun ni aku dapat 4 org anak sedara baru, menjadikan anak saudara aku sebanyak 16 org smua. meriah2 ;'D alhamdulillah. and time ni jugak kitorg celebrate bday ijah (kakak atas aku) n jugak merayakan kejayaannya stlh berjaya bergradusi dg cemerlang, yakni as best studdentt farmasi di university zaqaziq. alhamdulillah dh hbis bljar pun kakak aku ni. rasa cam baru ja hntar dia gi mesir smbil nangis2 kat epot dlu. huhu. aku slalu lawan ng ijah utk exam2 kitorg, siapa yg dpt markah lg tinggi. skrng dia dah lepas dg mumtazah lagi. nani ikau nanti mcm mana pula? ;D






ini adalah sahabat belantara aku.:) dan ini adalah aktiviti aku stiap kali ada cuti. kalau org lain slalu tanya bila cuti sbb nk balik rumah.tp aku ni stiap kali cuti xpenah pikir nak balik rumah dulu heheh. mesti nak stay 2 atau 3 hari dlu kt sabah so that aku bleh masuk kg atau tido kat rumah anak yatim putera harapan ranau, lepak2 dg adik2 sana. RPH ni dah mcm rumah kedua aku kat sabah. aku senang di sni. dan mereka juga dh spt keluarga ku sndiri. tahun 2014 kami punya plan yang agak besar yakni utk melihat terbangunnya surau di salah sbuah kampung pedalaman yang kami masuk, iaitu kg tundangon. sebuah kg yg sgt berpotensi utk perkembangan Islam. dan sahabat2 belantara aku inilah yg banyak membantu utk mencari sumbangan dan dana.:) alhamdulillah..gmbar di atas menunjukkan baru tapak yg dibina.skrng, sudah naik atap dan dinding dan inshaAllah tahun 2015 kami berharap surau itu sudah boleh diguna :) perkembangan surau akan aku cuba utk update di lain entri. Sungguh jalan dakwah ini tidak mudah. terkadang Allah uji dr segi harta, masa dan tenaga utk melihat sejauh mana kita bertahan di jalanNya. dan beruntunglah mereka yang sabar, kerna disisi Allah itu punya ganjaran dan nikmat yang lebih besar.. :)




sambutan hari raya aidiladha bersama geng jemah. heheh. rugi dalam gmbar ni kawan aku, core group jemah (cik awanis) xdapat ikut skali trip ni. ni la geng2 aku di ums. jemahians namanya haha. susah kami nak dapat cuti yang ramai xbalik. so kali ni alhamdulillah kami curi2 masa and plan utk beraya dan berjalan sekali satu kereta ke kundasang dan ranau. aku ni dari 1st year berpuluh2 kali pegi ranau,  tp xpenah smpai pun kt tempat2 pelancongan dia haha. pegi sbb nk masuk kg je. kaki gunung ni di kundasang, adalah salah satu tempat yang wajib datang utk setiap pelancong yg dtg ke sabah. tmpt ni best gle ala2 switzerland gitu hehe. yang belum dtg tu bolehla datang ke sini, serius best ;) 



ini juga gmbar kenangan yang tak mungkin aku lupa. sebaris denganku adalah sahabat2 dari WAMY, PSS, IKRAM dan aku sndiri wakil dari ABIM, berkumpul utk program Muktamar Kepimpinan Belia Islam Malaysia (MUKIM) anjuran WAMY di Sabah. Alhamdulillah.:) aku suka dengan sikap keterbukaan ini. kita duduk semeja dan saling bertukar pendapat dan buah fikiran ttg gerakan2 islam. im looking forward utk program2 sebegini diadakan lagi. semoga Allah jaga persahabatan yg terjalin walaupun dalam masa yg singkat ini :)




and last but not least, aku dah start praktikal tahun niii. yaaay haha. tahun yang ditunggu2 setelah 2 tahun melayari bahtera mempelajari teori skrng masanya utk btul2 'touch the patient' orang sabah bilang hehe. alhamdulillah banyak bnda aku beljar. banyaakk sgt. tak mungkin aku cerita satu persatu. Di hospital, masa jumpa patient, aku sering bg semangat pd mereka utk lawan rasa sakit, biar cepat sembuh. tp hakikatnya akulah sbenarnya yang banyak terisnpirasi dg semangat mereka. Betullah hospital adalah tmpt yang plng baik utk muhasabah diri. terlalu banyak nikmat Allah untukku syukuri. alhamdulillah...:) aku dah lepas posting OnG, posting di wad bersalin menyambut baby2 comel yg lahir. skrng sdg berperang di posting medical pula inshaAllah. smoga smuanya berjalan lancar hendaknya. ameen!




jumpa lagi di lain entri inshaAllah. akhir tahun 2015 nanti kot? hahah..

assalamualaikum.. ;)








12 comments:

Anonymous said...

oitt reunion skb xdakkk.. huhu. InsyaAllah Nani, jaga diri n semoga berjaya :)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

haha.sapekah gerangannya tuan hamba ni? mesti geng sksb ni ;) sori kawan, gmbaq2 reunion sksb masih fresh kt dlm hefon.belum di transfer ke laptop. jaga diri dan smoga berjaya juga :)

Anonymous said...

Haha siapakah?? misteri...... :P

tiga lalat said...

Salam. Hee selamat tahun baru bah.

Ummu Sakinah Muhammad said...

Naniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.... Bila nak balik semenanjunggggg... Rinduuu...

malina ruddin said...

best!!!! patutlaaaa tak pernah nampak2 kat ums time sem 5. Good Luck dokter!!!!

syueee said...

Salam Nani, Kita baca blog Nani ni! Harap Nani igt kita lagi....

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Salam perkenalan tiga lalat :)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Kak sakinaah?? MashaAllahhh. Huhuuu inshaAllah nt balik smnjung nani roger. Rindu jugak! T.T

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Malinn. Sem 5 dh kan. Malin jgn tinggalkan nani......

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Xpenah lupa kat syuee. Syue kan nk jadi mak angkat ank nani nanti haha. Tu pun nani igt tau!

malina ruddin said...

huhu nani. to be true lagi kan..dah last sem..huhu. malin pon tanank tinggal sabah lagi. tak puas :) inshaAllah ad jodoh kite jumpa lagi nani :)