Friday, December 23, 2011

terima kasih ya Allah :)

Assalamualaikum wbt

Malam jumaat yang mulia ni, cadangnya nak pegi dengar talk dekat fakulti sains.Tajuknya, ‘Do we need God?’ kedengaran sangat menarik! Memang dh plan memandangkan besok pun jadual cam rilek sikit.tp malangnya,transport pulak xde :(   terfikir jugak nak jalan kaki,tapi takut jalan malam2.tak ramai pulak tu yang tau pasal friendly discussion ni kalau tak bisa aja konvoi beramai2, selamat sikit rase..
(Mengeluh..)Tak pelah…..at least ade mase nak update blog.Im looking forward for the next ceramah next week.Hopefully I'll get a chance to join them,amiin..

Mengenai perkara yang berlaku baru baru ni,sebenarnya result final last sem yang di tunggu tunggu,mencuakkan lagi mendebarkan jiwa seluruh budak pasum telah pun keluar dengan jayanya 4 hari yang lalu.Sungguh,waktu dalam perjalanan nak ambik result tu,tuhan jelah yang tau betapa takutnya nak terima result.Tangan ni bukan main sejuk tak payah katala.

Sebab ape risau sangat?Nampak sangat tak confident nak terima result.Tak confident nak trima result reflects that probably you are not doing so well in the exam that you  think,oh  result aku mesti teruk gila!Jujurnya,memang itulah yang saya rasakan dan fikirkan.Tak boleh buat ke exam?Emm..ntahla..bila fikirkan balik,ade banyak je soalan yang tak tau buat.ade yang buat ikut kepala sendiri pun banyak.Buat sajalah apa yang termampu dan yang terbaik.Setiap kali habis paper,bace doa dan tawakkal sesungguh sungguhnya.Aku dah berusaha,aku dah buat yang terbaik,the rest,I just leave it to Him in His infinite wisdom to give what is the best for me.

Disebabkan kebimbangan yang melampau  itulah yang membuatkan saya berdoa sungguh2 dan tawakkal berharap agar Allah tolong saya dalam exam kali ni.Di sinilah saat saya diuji tahap kebergantungan dan keyakinan pada rahmat Allah yang maha luas.Ujian dalam ujian.Teringat pada kakak yang banyak bagi inspirasi, kak ijah yang banyak ajar saya soal keyakinan pada kuasa Allah.

Jika difikirkan,muhasabah kembali, Allah jualah yang menghidupkan manusia,mengatur dan mencipta segala yang ada diseluruh langit dan bumi,yang mengetahui diri kamu melebihi diri kamu sendiri,maka pastinya untuk memberi keputusan yang baik kepada kamu itu cuma perkara yang tersangat mudah bagi Dia.Dengan syarat….ya…ada syaratnya.

·         Pertama,sesuatu perkara yang kita buat itu bukanlah perkara yang dilarang oleh Allah.
Dalam konteks ni kita belajar, menuntut ilmu itu satu kewajipan.
·         Niat kita buat sesuatu perkara itu kerana Allah
Belajar kerana Allah,bukan terpaksa atau nak dapat keputusan cemerlang,supaya senang dapat kerja semata2
·         Buat dengan sebaik-baiknya dan bersungguh-sungguh
Berusaha sebelum exam,termasuklah menyiapkan kerja2 yang pensyarah bagi,pergi kelas dll,biar nampak ada kesungguhan dalam belajar.
·         Tidak melanggar mana-mana peraturan Allah sewaktu melakukan kerja atau perkara itu
Contohnya jaga aurat, jaga pergaulan lebih2 lagi lelaki dan perempuan, tak mengumpat mana2 lecturer dll
·         Akhir sekali,tidak lalai daripada melakukan amanah wajib
Belajar,belajar jugak tapi solat pun kena jaga.Sangat penting.Hubungan dengan mak ayah kena jaga, ada hutang langsaikan dsb.

Itu dia 5 perkara yang kita kena tengok balik dan kena jaga lebih lebih lagi sebelum kita minta sesuatu daripada Dia.Jadi,tak hairanlah kalau ada orang yang dah usaha keras,stay up melebihi orang lain,tapi last2 dapat result yang kurang memberangsangkan.Tengok balik 5 benda tu,mesti ada kurang kat mana mana.Andai juga tiada,anggaplah  itu tak lain tak bukan sebagai satu ujian Allah,untuk meningkatkan darjat kita di sisiNya.

Solat hajat terus saya laksanakan, segala usaha tawakkal dan doa saya teruskan dan saya yakin ianya masih sempat selagi keputusan belum sampai di tangan.Memang berdebar waktu nak ambik result sebab antara lainnya saya jugak nak tengok apakah hasil doa dan tawakkal saya selama ni.Apakah diterima oleh Allah atau saya termasuk dalam golongan mereka yang diuji.Perlu ingat,konsep tawakkal yang terakhir adalah redha.Bila terima keputusan biar baik mahupun tidak,kena redha.Kalau baik, redha,alhamdulillah syukur, kalau tak,juga kena redha, dan usaha lebih lagi.Allah ada berfirman:

“Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan” surah al-Anbiya’:35

Selesai memberi nama dan kad matrik,slip keputusan sampai di tangan.Perlahan mata melirik turun ke bawah untuk melihat pointer keseluruhan.
dup dup dup


yaAllah,


Alhamdulillah!!

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah nikmat kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat.” Surah Ibrahim:7

Mudah-mudahan dengan pemberianMu ini yaAllah,akan menjadikan aku hamba yang banyak bersyukur dan sentiasa mengingatiMu tatkala senang mahupun susah.Ameen..

Alhamdulillah alhamdulillah......... :)


Sunday, December 18, 2011

simbiosis

Tak kesampaian niatku akhirnya
Aku sedar, salahku jua
Sedih,tapi entah aku sendiri tak pasti
Jauh di sudut hatiku yang dalam
Pasti, aturanNya lebih hikmah, lebih indah
untukku diperlihat,satu hari nanti..
Pasrah..
Justru, yang bisa, dan yang tinggal satunya
cuma doa..

Aku merancang, Engkau juga merancang
Dan sesungguhnya, perancangan-Mu jualah yang terbaik
Tiada yang lebih baik.

isk.. :'(

Titipan buat ayah tersayang, pula,
Selamat berjuang, selamat bekerja di jalan Allah
Masa, tenaga, harta hatta nyawa kau pertaruhkan
Aku sendiri..tidak pasti mampukah untuk lakukan semua itu
Tuhan, beriku kekuataan dan kesedaran
Taufiq dan hidayah-Mu
Biar mereka di sekeliling turut mengerti
Pemergianmu itu bukan untuk mencari duit semata
Tidak juga bersiar-siar membuang masa
Apa makna tinggal isteri dan anak
Kalau bukan untuk menyebar agama
Buat mereka di luar yang masih
terkapai mencari cahaya
Kejar dan uruslah pekerjaan tulusmu, ayahku sayang
Semoga Allah pula yang menjaga urusanmu yang selebihnya

Saturday, December 10, 2011

dekatkan aku padaMU



Assalamualaikum semua..moga baik2 saja.

Kebelakangan ni tak tau la kenapa sy asyik tangguh utk update blog.nak kata jadual makin padat,memanglah.tp tu bukan alasan dong...mungkin sy sendiri yg masih tak pandai mengurus masa.

dan sebenarnya baru baru ni sy pergi kem anjuran mahasiswa islam um."Make your move camp" berlangsung di sungai congkak, selama 3 hari 2 malam.bilangan peserta tak ramai mana, cuma 27 perempuan dan 9 orang lelaki (a common ratio) kem ini terbuka pada seluruh rakyat pasum dan kebetulan plak tarikh tu waktu cuti,so ramailah yg balik.tinggallah kami yg terpilih ni saja.alhamdulillah digerakkan hati untuk join kem ni.

kenapa sy pergi kem tu?boleh je nak balik,rumah dekat sg buloh je pun.dalam setengah jam pun dh bleh sampai.hmm..kenapa ya..

kerana,sebabnya cuma satu,iaitu sy mahu cari ilmu pengetahuan lebih2 lagi dalam agama.kerna,kehidupan di u bukan lagi seperti di sekolah menengah dulu.kat asrama lebih2 lagi,usrah tu wajib,tazkirah petang pun wajib.solat berjemaah maghrib dan isyak di masjid, ceramah lagi.Waktu tu,terasa diri terjaga, terdorong untuk buat kebaikan.insyaAllah..kerana kita berada dlm biah solehah.andai terpesong pun, kawan2 ada di sekeliling untuk sama2 bawa ke pangkal jalan.mereka yg rapat dengan kita ni selalu ada untuk mengingatkan kita dan bagi sokongon.


tapi, bila semua dh berjauhan,jalan pun dah tak seiringan, semuanya kini terletak pada diri sendiri untuk menentukan hala tuju masing2.tak ada dah ustaz dan ustazah utk selalu bg ceramah setiap hari,dh tak lagi terikat dengan peraturan2 wajib ke masjid wajib baca ma'thurat,wajib sembahyang jemaah dsb.kerana semua itu sudah tiadalah yang membuatkan sy rasa diri ini semakin tandus dengan ilmu agama,semakin jauh denganNya..aktiviti harian cuma nmpak belajar belajar belajar,tutorial,amali,test.bila final,tension yang amat.pulak tu dalam masa yang sama,sy berhadapan dengan pelbagai ragam manusia.kadang2 rasa mudah sgt terpengaruh dengan benda2 yang tak baik.iyalah,kan sudah bebas,sudah besar,bisa buat keputusan sendiri.bila sampai saat diri diuji,barulah tersentak bahawa langkah sudah tersasar jauh dariNya.

Alhamdulillah Allah masih sayangkan aku makanya diberi ujian untuk menyedarkan.PerancanganNya tiada yang sia sia.

Aku...mula ingin mencari sesuatu yang dapat mendekatkan diri ini padaNya agar sentiasa terpelihara dan terjaga..

betul yang dikatakan, sesiapa yang berjalan menuju Allah, Allah akan berlari menuju dia.Carilah peluang dan cara untuk mendekatkan diri pada Allah nescaya Allah akan buka ruang dan jalan satu persatu.

Alhamdulillah itulah yang saya rasakan bila pergi ke kem tempoh hari.bukan saja dapat topup ilmu pengetahun, tapi terasa dekat sekali denganNya.Ada satu sesi pada waktu subuh selepas semua selesai solat sunat (waktu ini subuh belum masuk,kami digalakkan utk bgun tahajjud,tiada paksaan) kami semua dikumpulkan di dataran tanah dengan bertelekung (bagi perempuan) dan lelaki dengan pakaian solat mereka.Ada seorang ustaz tetapi tidak jelas mukanya sebab waktu itu sgt gelap.Kami semua tak tahu apa aktiviti sebenarnya smpailah hati saya mula tersentuh dengan satu persatu kata yang ustaz tuturkan.Mata mula berair.Ini adalah sesi muhasabah!tepat sekali waktu dan tempatnya.Yang kedengaran cuma bunyi unggas dan cengkerik,bunyi air sungai yang mengalir.suasana gelap samar2 dengan cahaya bulan.tenang.......kami mula diingatkan dengan nikmat2 Allah yang maha luas, tujuan sebenar kita semua dihidupkan.dengan mata terpejam dan segenggam tangan kanan di dada,kami bertakbir "Allahu Akbar!" laju air mata mengalir kerana menyedari diri ini sangat kerdil dan betapa banyaknya dosa yang telah dilakukan.Terima kasih yaAllah kerana masih sayangkan aku!


Usai kami bermuhasabah,subuh telah pun masuk.Ustaz mengarahkan kami supaya terus solat di dataran tanah kami berdiri.mulanya saya rasa janggal kerana mana pernah sebelum ni saya solat di atas tanah,tnpa beralaskan apa apa! cuma tanah dan rumput yg basah basah dek embun pagi.Solat subuh berjemaah diteruskan jua,tanpa beralaskan sebarang kain atau sejadah.Saat dahi mencecah tanah,sujud pada rakaat pertama,yaAllah, saya menangis...hinanya aku manusia yang diciptakan daripada tanah..ini aku datang sebagai seorang hamba.cuma di taraf hamba..saya mencium bau tanah itu, benar2 terasa diri ini seakan-akan berada di dalam kubur.Allah....aku merasainya..trima kasih kerana menyedarkan aku yaAllah...

Saya kira itulah pengalaman berharga yang pastinya tak kan dilupakan hingga ke akhir hayat.mungkin pada orang lain itu perkara biasa tp bg saya, saya punya perasaan yg tersendiri.susah untuk digambarkan.alhamdulillah alhamdulillah..

Sebenarnya banyak lagi ilmu berharga yang saya dpt,antaranya tentang soal aqidah.
Ok....soalannya,mengapa kita buat segala kebaikan,amal ibadat sedangkan orang lain tidak?kenapa aku susah2 menjaga aurat,pakai tudung (untuk perempuan) padahal orang lain tak?orang lain tak solat tapi kenapa aku solat?kenapa aku baca quran?

Ha,itu semuanya sebenarnya berkaitan dengan aqidah kita kepada Allah.
kenapa?apa jawapan kalau kita tanya diri kita dengan soalan2 diatas?saya beri masa,coba coba fikirkan....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
masa tamaat....he he

jawapannya mudah..kerana kita beriman kepada Allah.nah,sekarang soalannya,kenapa pulak kita susah payah untuk beriman?payah2 jaga solat.tak couple,orang lain couple.kenapa?

sebab..kita ini adalah hamba Allah.sedarkah kita selama ini taraf kita cuma sebagai seorang hamba?sedarkah?yang mana tanggungjawabnya adalah menuruti segala perintah tuannya yakni tuhan sekalian alam, Allah 'Azza wa Jalla.


Itulah dia sedikit sebanyak.ada lagi bab tentang ibadah dan sebagainya.insyaAllah andai berkesempatan akan ditulis dalan entry yang lain.cuma nak cakap di sini,carilah cara untuk mendekatkan diri kepada Allah.tak rugi sesen pun.tak rugi apa pun..malah itu adalah sesuatu yang sangat perlu.Ingat balik tujuan utama hidup di dunia,bukan untuk mencari duit semata mata,bukan untuk capai cita-cita dan kerja/pangkat yg tinggi dsb cuma.Tujuan hidup seorang hamba itu ada 2,sebagai khalifah dan beribadah kepada Allah.Tunaikan amanah beribadah kepada Allah.beribadah bukan hanya tertumpu pada solat,baca quran etc sahaja tetapi analoginya,kita bangun pagi,sebelum pergi kerja/kelas, kita tutup aurat dengan lengkap dan sempurna kerana Allah hinggalah kita pulang.itu juga dikira ibadah.pahala akan terus berjalan dan berjalan selama mana kita menjaga aurat tersebut.

Alhamdulillah daripada kem itu juga saya bertemu dengan usrah saya.mudah2an usrah yang saya ikuti ini bisa membantu saya agar sntiasa terjaga,kekal di atas jalanNya,insyaAllah..

Servant Of Allah
You are the servant, He is the master
Prayers come from you, answers come from Him
Abstinence comes from you, protection comes from Him
Repentance comes from you, acceptance comes from Him
Go towards Him walking, He will come to you running.

p/s: ayuh saksikan video lagu ini,Ghazwul Fikr.hayati makna dan liriknya.sangat terkesan dan menyentuh hati,insyaAllah.

Thursday, November 10, 2011

Baby Irfan Hariss

Tiba-tiba cik nani rindukan Irfan..
Cepatla membesar ye irfan,boleh pakai baju yang cik nani beli tu.. ;)

si kecik irfan harris

with mak long and mek yah

alahai...

with mama :)

pak can ni bile lagi..

besnye, dok kat atas sape ni.

takde pulak gambar irfan dengan papanya.tak pelah,muka irfan dan papa sama sje.teringat dulu masa kak tim mengandungkan irfan ni,kak tim terpaksa tinggal kat rumah sg buloh sebab abg saiful outstation.lama jugak,2 bulan rasanya?cepat betul masa berlalu.sekarang irfan dah lahir pun ke dunia.

dengan ini maka bertambahla lagi cucu dalam keluarga besar abd razak,menjadi 9 orang semuanya (tahun depan insyaAllah tambah lagi ;)

semoga saja irfan membesar mnjadi anak yang soleh, anak yang sentiasa membahagiakan hati ibu dan ayahnya.ameen..

Monday, November 7, 2011

aku percaya tiada yang sia-sia.semua pasti ada hikmahnya

Assalamualaikum wbt

Banyak sangat perkara berligar dalam kepala.pening.nak mula dari mana ni ya..

Tragedi 17 oktober 2011

Tepat pukul satu tengahari,
Tuan Haji Ismail selesai memberi kuliah calculus yang terakhir.
Ahhh lega. Banyak jugak tips2 dan soalan spot yang beliau kasi.memudahkan kami untuk membuat revision dan menjawab kertasnya nanti.aku mula mengira baki hari yang tinggal.huh,final exam lagi seminggu!

Orang ramai berpusu keluar dari auditorium.Sebelum bangun, aku capai hp di dalam beg yang telah di silent modekan dari jam lapan pagi lagi.

Eh,banyaknya miskol dan msg?
aku teliti satu per satu nama.dalam banyak2 itu,

terus aku buka satu sms dari kakak,

Rumah sg buloh terbakar!!!

yaAllah!main2 ka kak ning ni.biar betul??
Cepat2 aku buat panggilan untuk pastikan msg yang diterima.
yaAllah…harapla kak ning main2..

Helo assalamualaikum kak ning,betul ke rumah sg buloh terbakar?

Wksalam.ya Allah nani betulla tak kan nak main2.

Kak ninggg,betul2la……!

Betulla nani,nani tak percaya kejap nnt kak ning hntar mms rumah kita!

Panggilan dimatikan.aku berdebar tunggu mms dr kak ning.waktu tu auditorium dh mula kosong.Cuma tinggal beberapa lagi student yg bercakap2 dengan lecturer di depan.kawan2 group pun msih setia menunggu aku utk pulang bersama.

Masuk satu msg,aku terus bukak dengan tangan terketar.sejuk.

yaAllah!!!


Gambar yang kak ning hantar,adalah rupa bilik aku yang sudah tidak nmpak lagi rupa bilik yang dahulunya.yang aku perasan cumalah rangka tingkap, rangka katil dan yang lain hanyalah arang!

Allah..allah..isk2.menangis aku sepanjang perjalanan pulang ke kolej.kosong…aku tak dapat fikir apa2.petang tu juga aku pulang ke rumah walaupun pd asalnya aku tak mahu takut2 aku bertambah sedih melihat keadaan rumah.lagipun besok ada kelas,exam pula dh nk dekat!

Tak kesahla,aku mesti pulang ke rumah!paling kurang untuk berjumpa dengan papa,umi dan keluarga yang lain.

1 jam 30 minit perjalanan,menunggu bas,ktm yg selalu delay,bersesak lagi dengan orang yang pulang dr kerja.semua tu sikit pun aku tak fikirkan.dalam kepala cuma terbayang rumah yang entah apa rupanya.huuu..ya Allah..beri aku kekuatan.

Sampai saja dirumah,betapa luluhnya hati melihat keadaan rumah yang hampir separuh sudah dijilat api.bumbung tiada,dan tingkap cuma tinggal rangka.

Aku turun dari kereta dan terus mendapatkan papa yang berdiri di hadapan rumah, seakan akan menyambut kepulangan aku.

Pa……

Air mata sudah bergenang tp bila lihat tenangnya wajah papa,masih sempat mengukir senyuman,aku jadi rasa serba salah..

Aku mesti kuat sepertimana kuatnya papa!

___________________________________________________________________

Di rumah, ahli keluarga yang tinggal berhampiran sudah lama tiba.aku saja yang terakhir sampai.tanpa lengah,aku terus naik ke tingkat atas untuk melihat kesan peninggalan.

Huu..


Kebakaran berlaku sekitar jam 930 pagi,berpunca dr litar pintas.api mula merebak dan memakan seluruh rangka bumbung.api mula dari bilik komputer (yang juga merupakan bilik kerja papa) terus ke bilik sebelah-bilik kak cah yang penuh dengan barang2 nya di Malaysia (kak cah yang di uk pulang ke Malaysia 6 hari berikutnya) meneruskan perjalanan ke bilik utama- bilik papa dan umi dan seterusnya ke bilik aku (yang juga bilik anak2 perempuan dan adik2) ruang tamu juga tidak ketinggalan.kesimpulannya,hampir 99 peratus tingkat atas licin dijilat api.

Alhamdulillah, bomba sempat memadamkan api sebelum merebak ke bahagian bawah dan rumah kayu di tepi rumah.

Dan yang paling penting,alhamdulillah tiada korban nyawa…Alhamdulillah..alhamdulillah..

Alkisahnya,sewaktu kebakaran berlaku,papa berada di Hospital Jerantut,Pahang,umi dan adik2 pergi ke sekolah.yang tinggal cuma maid dan adik bongsu,muaz. maid pula orang kemboja yang tidak berapa paham bahasa Malaysia.jiranlah yang mula2 perasan asap keluar dari tingkap atas.dia terus memecahkan pintu rumah,tarik keluar maid dan adik yang memang tak tahu apa langsung apa yang berlaku-di tingkat atas.


Malam itu,ramai orang kampung datang ke rumah,tolong cuci di bahagian atas dan buat atap sementara untuk mengalirkan air hujan keluar supaya tidak masuk ke dalam rumah.ramai juga kawan2 papa dan umi datang membawa makanan dan pakaian.aku paling kesian pada adik2 sebab dorang sebenarnya dalam minggu peperiksaan akhir.sewaktu orang sibuk menguruskan apa yang patut,adik2 (aya,anis dan muaz) boleh pula main lego di satu sudut rumah.dengan baju sekolah tak salin dr petang,aku marah aya dan anis dan suruh dorang baca buku untuk exam besok.anis pun cakap,nak baca buku apa kak nani..semua habis terbakar…baju pun ni jelah yang anis pakai ni..huu kesian adik2 ku..kak nani terlupa..


Banyak sangat hikmah yang Allah ingin tunjukkan kepada kami sekelurga.alhamdulillah…aku bersyukur yaAllah.aku mulai nmpak satu persatu.Hebat kuasaMu yaAllah,bertambah yakin dalam diriku betapa Engkau maha kuasa atas setiap apa yang Kau ciptakan.

“Sesungguhnya urusanNya apabila Dia menghendaki sesuatu, Dia hanya brkata kepadanya, “Jadilah!” maka jadilah sesuatu itu”

Aku juga yakin bahawa Allah pasti tidak akan menguji hambanya jika mereka tidak mampu untuk menanggung ujian tersebut.

Tak lupa,jutaan terima kasih buat kawan2 di um mahupun di smapk atau di smkas yang memberi smgt dan sumbangan. kalian ibarat tangan-tangan Allah yang membantu meringankan berat tanggungan yang dirasa.Allah jualah yang layak membalas jasa kalian semua dengan sebaik-baik ganjaran.

Istimewa buat sahabat yang juga merangkap teman sebilik di um,Marha Nadhirah,terima kasih kerana anti banyak menolong ana di saat-saat ana diuji.terima kasih atas sokongan moral mahupun harta bnda dr anti sekeluarga.ana betul2 bersyukur dikurniakan shbat seperti anti.sgl kebaikan tak mungkin ana lupa hingga ke akhirnya.moga kita sama-sama berjaya dan dapat buat yang terbaik untuk sem kedua nanti,insyaAllah!

Alhamdulillah a’la kulli hal,wa astaghfirullah min kulli zanbin.

Terima kasih ya Allah kerana di saat hatiku resah ,Engkau lorongkan aku di jalan ketenangan ketika mengingatiMu..


Tuesday, October 4, 2011

done with MUET-UM level

Assalamualaikum

fuh..alhamdulillah! at last i manage to finish my muet speaking test jussst now (to be frank,actually this post finished around 1030am but then i saved them as draft and do sth else.heh.well i'm an expert.expert procrastinator)  I might said that this time,alhamdullilah i got a quite easy question.Pointed as candidate A (as my name comes first in the attendance list -.-') the situation given to me was on how to attract more students to join English Language Society.And the point that i must elaborate was -the club must hold an exhibition for new members to know activities carried out by the club.

The question was simple yet i failed to elaborate more because i only got two points in my hand when the invigilator asked me to start.gagagaga!what to do,just proceed lah.That time (act from the very beginning i stepped into the room) i was very nervous that my hands were very cold as if i was grasping a block of ice! I just cant simply understand why i am soo nervous.i have been practising days and nights.am i lack of confidence?

hmmmm...yes you are...

For task B which is group discussion,alhmdulliah..everybody seemed to be less nervous and more relaxed.(because i bet everyone is actually worried for their task A only-individual representation)
the flow of the discussion went like they always do-someone gives opinion-proposes-agree-disagree-reasons-end with one best point-conclude-finish ;)

so, for the next muet speaking test which mine is on 13 october (just a few days left :( i really really hope that i will be grouped with other candidates which have the same level with me.huhu.because i feel verrry awkward to speak with people whom i know they are much much better than me (i know this is not good) and surely my nervousness will be worst.You need to be more confident nani! huuh

"In this imperfect world, nothing is as simple as we'd like it to be"

p/s: early in the morning,i called papa and he said, "being nervous is ok.but dont too much" hihi..;) and one more thing,sorry for the grammar mistakes ;p

Sunday, October 2, 2011

bacalah al-Quran


Rasululllah saw ada menerangkan fadhilat bagi pembaca al-quran.Antaranya termasuklah:
  • -membaca al-quran adalah berdialog dengan Allah
  • -mendapat kemuliaan di sisi Allah swt setelah para nabi
  • -mendapat tempat di syurga bersama para rasul
  • -mendapat syafaat al-Quran di hari kiamat
  • -satu huruf al-Quran mempunyai satu kebaikan yang pahalannya bernilai sepuluh kebaikan

Rasulullah saw juga menganjurkan umatnya membaca dan memahami al-Quran.Sabda baginda:
  • -"Sebaik-baik orang ialah yang mempelajari al-Quran dan mengajarkannya"
  • -"Tidak boleh iri kecuali kepada orang yang memahami al-Quran serta mengamalkannya siang dan  malam"
  • -"Ibadah umatku yang paling utama ialah membaca al-Quran"
  • -"Terangilah rumahmu dengan solat dan membaca al-Quran"
  • -"Al-Quran adalah hidangan Allah swt,janganlah kamu menjauhinya"
sumber bacaan: majmu' syarif kamil.

Thursday, September 22, 2011

monolog seekor lalat



Tiba-tiba seekor lalat terbang dan masuk ke dalam buih Nescafe
tarik aku.

Menggelupur buat seketika sebelum terus senyap. Tak bergerak.
Mungkin sudah berakhirnya kehidupan seekor lalat.

‘Kakkk…masuk lalat lah, tolong buat yang lain ya…’ kata aku
‘Maaflah dik, kakak buat yang lain ya.’ Kata kakak itu.
dan aku meneruskan kehidupan seperti biasa.

Nama aku Mat. Nama betul aku tak payahlah korang tahu, cukuplah
kalian mengenali aku sebagai Mat sahaja sepertimana kebanyakan
rakyat Malaysia ini. Biasalah kan, korang pun selalu dengar ‘mamat
tu kurang ajar betul..tiba-tibanya masuk ke depan kereta aku, dah
lah tak bagi signal…’ atau ‘hari tu tayar kereta aku pancit tepi
highway, nasib baik ada Mamat sorang tu berhenti tolong, kalau
tidak tak tahulah aku…’ atau ‘ Ngko ingat aku tak kenal mamat tu
hah? Kalau aku nampak ngko dengan dia lagi, aku bagi kat situ
jugak..’. Nama Mamat dah menjadi sinonim dengan kehidupan kalian
sehari-hari.

Aku ? Aku adalah seekor lalat dari spesis Musca Domestica atau
Lalat Rumah dari keluarga Diptera iaitu serangga yang mempunyai
dua sayap. Aku adalah antara 1.5 juta spesis lalat yang
berterbangan di seluruh dunia. Aku berusia 8 hari dan pada usia
sebegini aku sudah menjadi dewasa. Aku sudah menghabiskan sekolah
rendah dalam masa 2 hari, sekolah menengah dalam masa 2 hari dan
melanjutkan pelajaran peringkat ijazah dalam masa 3 hari. Kelmarin
aku baru dianugerahkan dengan Ijazah Sarjana Muda Makanan dan
Sampah Sarap.

Tak ada konvokesyen macam Mat Jan, cuma ambil ijazah di tepi tong
sampah sahaja.
Malam tadi, semasa aku berterbangan mencari sesedut makanan, aku
singgah sebentar di lorong belakang sebuah bangunan. Aku nampak
seorang perempuan yang cantik. Bergaya dan seksi sekali. Aku
singgah sebentar di atas bahunya sebab aku nak survey kalau ada
sisa-sisa makanan yang ada sekitar kawasan itu. Malangnya aku
dihalau dengan libasan tangannya sambil mulutnya memaki hamun aku.
‘Celaka punya Lalat..!’ kata dia. Aku dihina sebegitu rupa
seolah-olah aku adalah seekor binatang. Aku bukan binatang, aku
adalah serangga. Walau aku dituduh sebagai pembawa penyakit dan
virus yang merbahaya bersama-sama Sang Nyamuk, sekurang-kurangnya
aku lebih baik dari dia.

Seberapa ketika kemudian aku melihat dia
dipimpin oleh seorang lelaki masuk ke dalam bilik belakang
bangunan. Sekotor-kotor aku, engkau lebih kotor, lebih hina !

Aku meninggalkan kawasan kotor itu dengan maki hamun di dalam
hati. Aku terbang lagi dan aku mengembara di atas bumi Tuhan ini.
Aku sekadar ingin mencari rezeki dari rezeki yang kamu buang dan
kamu humban di dalam tong sampah. Hinakah aku?. Rezeki yang Tuhan
bagi kepada kamu, kamu bazirkan dan kamu berikan pada aku.Siapa
yang lebih hina? Aku tak pernah sia-siakan sisa-sisa rezeki kamu.
Kalau banyak, aku panggil kawan-kawan aku. Kami berkenduri di
situ. Sekurang-kurangnya aku menyapu-nyapu tanganku sebelum
menjamah makananmu tidak seperti kebanyakan kalian yang langsung
tidak membasuh tangan.

Apabila hari dah pagi, aku terbang melata lagi. Itulah kerja aku
dan itulah kehidupan aku. Aku singgah sebentar di satu tong sampah
belakang sebuah rumah.Deria rasaku pada kaki-kakiku memberitahu
sesuatu. Ada banyak makanan. Ada yang masih elok untuk di makan
oleh kalian. Sudah rezeki aku.

Sambil makan, aku melihat pada sehelai surat khabar. Aku
membacanya sebaris dua dengan mata yang kabur sebab aku mempunyai
mata kumpuan yang mampu menyedarkan aku pada setiap kilas
pergerakan.(aku pandai membaca ketika usia aku satu hari di
sekolah rendah jenis kebangsaan lalat). Isi beritanya memualkan
aku. Berita dari prosiding Mahkamah, berita rogol, bunuh, culik,
rasuah dan sebagainya.

Selera makan aku terpadam. Dalam masyarakat
aku tak ada berita-berita itu semua. Apa yang biasa aku dengar
dalam masyarakat aku hanya berita kematian lalat yang ditampar
dengan sadisnya oleh manusia, kematian lalat yang disembur dengan
Ridsect atau Sheltox,kematian lalat akibat sakit tua atau kematian
lalat akibat terkena renjatan elektrik pada perangkap ultra
violet. Berita-berita yang memualkan itu menyebabkan aku segera
meninggalkan tempat itu. Aku sudah tiada selera untuk makan.
Kalian memang memualkan aku.

Sehina-hina masyarakat aku, masyarakat kalian lebih hina
sebenarnya. Sambil terbang, aku terfikir. Kenapa aku dituduh
dengan bermacam-macam tomahan? Aku tidak pernah berak atas badan
kalian tapi kenapa titik-titik hitam ciptaan Tuhan itu dikatakan
sebagai tahi aku?. Ironinya, bila tahi aku berada di penjuru bibir
kalian, itu dikatakan manis? Kenapa bila kalian pening-pening
dikatakan sebagai pening-pening aku? Kenapa aku dijadikan
perumpamaan seperti lalat langau mengerumuni bangkai? Sedangkan
tahi aku dan kitaran hidup aku pada bangkai itu menjadi maklumat
penting kepada Pathologist untuk menganggarkan usia kematian
lada’ ?. Eh, itu burung, ngko jangan nak tipu aku. Aku Bahasa
Malaysia dapat ‘A’ tau. Begitulah buruk dan hodohnya aku pada mata
kalian.

Kadang-kadang aku pun ingin menjadi seperti burung. Terbang tinggi
menyapu awan tapi aku tetap bersyukur dengan anugerah Tuhan.
Dengan sayap-sayap ini aku belajar erti kehidupan kalian. Walau
aku cuma mampu hidup selama 40 hari dan sekiranya aku melangkaui
40 hari kemungkinan aku mampu hidup sehingga ke 100 hari. Itu
hakikat kehidupan aku yang mungkin kalian tidak tahu. Aku hanya
mampu berdoa agar aku mampu hidup sehingga 100 hari dan aku cuba
menghindari kawasan-kawasan berisiko tinggi. Tidak seperti kalian
yang mencari mati di atas jalan-jalan raya dengan
motosikal-motosikal dan kereta-kereta turbo bagaikan pelesit.

Matahari semakin tinggi dan cuaca menjadi semakin panas. Aku perlu
tempat yang terlalu sejuk dan membeku kerana di tempat sebegitu,
aku mampu pengsan selama berpuluh-puluh hari dan aku hanya akan
sedar sekiranya aku dipanaskan balik dengan sedikit haba. Aku
cantik. Aku masuk dengan menumpang seseorang yang membuka pintu.
Aku terbang dengan ceria sebab tubuhku menjadi sedikit dingin
terkena hembusan pendingin hawa. Aku terpandang sebuah komputer
yang terbuka dan seseorang sedang mangadapnya dengan penuh
konsentrasi.

Aku singgah sebentar di atas kerusinya. Dia tidak
menyedarinya. Terlalu asyik dia. Aku cuba membaca apa yang
terpapar pada skrin komputer. ‘Ah !,terdapat sebuah catatan
tentang seekor lalat, apake jadahnya dia membaca cerita pasal lalat?
Tak ada kerja ke dia ?
Boss dia tahu atau tidak yang dia! sedang berpura-pura berkerja?
Apa dia tak sedar yang majikannya membayar gaji dia untuk membuat
kerja dan bukannya membaca sebuah cerita tentang entah apa-apa..’
bisik hati kecil aku. Manusia, manusia…

Lalu aku terbang meninggalkan dia yang masih lagi membaca catatan
tentang seekor lalat. Mungkin dia ingin tahu tentang ending cerita
lalat. Menarik sangat kah cerita seekor lalat?. Entahlah….
dan aku..aku masih dianggap kotor, jijik dan hodoh.
Epilog.
Lalat itu meninggal di dalam buih-buih air Nescafe tarik aku pada
usia 10 hari. Dia tidak sempat menatap terbitnya fajar ke 100
100 hari mungkin dia sudah menjadi presiden lalat-lalat dan dengan
daya fikirnya yang tinggi, dia mungkin mampu mengumpulkan
lalat-lalat seluruh dunia dan menyerang manusia. He he he. Jangan
marah lalat.

korang jgn pndang rendah kat aku
sekadar ingin berkongsi cerita best buat renungan :)
sumber:Black crv Sha

Tuesday, September 13, 2011

Serabut


Hujung minggu ni insyaAllah pegi penang,jalan-jalan

besnyee tak sabar nak balik khamis ni, lagi dua hari, sabar-sabar

rindu nak jumpa papa jugak sebenarnya.. :(

hm sesuatu berlaku hari ni dan malam ni rasa tak da mood

byk lagi kerja tak siap sepenuhnya dan besok pula ada test.

huu...........

yaAllah......sedihnya..kenapa aku ni, aku tak suka apa yg aku rasa skrang ni..

huhu yaAllah,ampunkan dosaku, ampunkan aku yaAllah..

berikan hidayah dan petunjuk padaku,bimbing aku yaAllah, sedarkan aku yaAllah..

ampunkan dosa masa laluku dan bantulah aku untuk memperbaikinya..

aku menyesal..dan mengakui kebesaranMu ya tuhan..

Engkau lebih mengetahui segalanya didalam hatiku yang paling dalam.

Bantulah aku..

Alhamdulillah a'la kulli hal, wa astaghfirullah min kulli zanbin.

Ameen..



Doakan saya test bio besok :'(


damai bila dapat menikmati suasana matahari terbenam, memandang laut..

Saturday, September 10, 2011

Koran by heart

Assalamualaikum,

Baru-baru ni sy baru sj habis menonton secara keseluruhan sbuah dokumentari, Koran by heart.Seriously, anda semua sgt sgt sgt lah digalakkan tengok film ni.

dont miss to watch it
Sy mula2 tahu pasal film ni dr abg can sebelum dia terbang ke sabah.Malangnya sy cuma dapat 4 episode daripada 6 episode keseluruhannya.2 episode lagi sy terpaksa tengok melalui youtube.Apa pun,film ni memang terbaik.amazing!

Sedikit tentang dokumentari ni, Koran by Heart mengisahkan perjalanan 3 peserta muda dari negara yang berlainan dalam satu pertandingan hafazan alquran yang dijalankan setiap tahun pada bulan ramadhan di Cairo, Mesir.Peserta pertandingan ni adalah dalam linkungan 7-21 tahun.Tapi, dalam kisah Koran by Heart ni,dia lebih fokus kepada 3 peserta muda yang berumur 10 tahun iaitu, Rifdha Rasheed dari Maldives, Djamil Djieng dari Senegal dan Nabiollah Saidoff dari Tajikistan.Masing-masing ada kisah mereka yang tersendiri dan juga cara bacaan yang tersendiri.


Saya kagum sangat dengan kelebihan pd peserta muda ni yang mampu hafaz keseluruhan al quran dengan baik.Khususnya bila dengar cara Nabiollah baca quran,meremang bulu roma.seram sejuk rasa..huhu..hebat..tak dapat tahan air mata bila dengar bacaan dia.Nabiollah tu sendiri buta huruf dan tak tahu langsung bhs arab.yet,he manages to recite and memorize the whole al-Quran perfectly.subhanallah.

“Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari Al Qur’an dan yang mengajarkannya” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

May Allah swt bless you guys always.

You can also watch Koran by Heart here

what is in my mind?

Assalamualaikum wbt..

Last post punya berhenti pada 20 jun?ya Allah..lama jugak dah tinggal blog ni rupanya.hari ni dah masuk bulan 9 dah pun.Time flew so fast.i even did not realise that actually ive been through so many things since i stopped writing my journal until up now. Hm nak mula dari mana ni ya..

Family reunion dan mid sem test
Sebelum masuk bulan ramadhan,memang waktu tu agak sibuk sikit sbb first ramadhan kami mula start mid sem test. Bukannya busy sebab baca buku sgt pun,hehe,tp sebab ada agenda yang lagi besar-Family reunion. Pulak tu nak ditakdirkan tarikh family gathering tu jatuh pada 2 hari sebelum bermulanya mid sem test yakni 30 dan 31 july.Memang study la sangat kan...Kak cah dari uk,Abg mer dari jordan dan Ijah dari mesir semua pakat balik Mesia.yang kat mesia ni apatah lagi. Sakan la kami bersembang pagi malam betukar cerita.Tengok masing2 dah besar panjang. Anak2 sedara pun baru nak tengok muka mak2 sedara depa yg cantik2 ni secara real.hehe.It was a such great moment together.being with my family is the best thing i would always love to do :)


Alhamdulillah,walaupun banyak masa sy luangkan dengan family.Cuma sedikit sj masa sy belajar, tp Allah tetap bg yang keputusan yang baik.tak lah excel mana tp bila nilai balik,sesuailah dengan kadar usaha sy yang lakukan.Mungkin jugak atas berkat doa keluarga.InsyaAllah..untuk exam final nnt kena pulun betul2.Ni cuma test, nak tengok kat mana tahap kepahaman kita blajar selama ni.bgus jugak ada test,it motivated me to study harder during last minute time ;p Habis saja test seminggu,habis jugakla puasa selama seminggu di bulan Ramadhan.

Ahlan wasahlan ya ramadhan...


Minggu kedua puasa barula terasa diri berada dalam bulan berkah ni.sebabnya minggu first sibuk fikir pasal test. Sy baru ada kesempatan nak solat terawih di dewan kolej, dengar ceramah tazkirah etc..Semua aktiviti yg diatur saaangat bagus.Masa di bulan puasa ni la adlh waktu terbaik kita nak didik diri kita utk buat banyak kebaikan,utk jadi manusia yang lebih baik dr sebelum ni. sebabnya semua syaitan dah digari,diikat,dirantai, yang tinggal cuma diri kita dan nafsu.Jadi, cuba nilai diri kita dlm puasa,kalau kita masih buat perkara yang tak baik,maksudnya tu dtg dr siapa?mestila dr kita sendiri...nafsu kita..

Alhamdulillah ramadhan kali ni tidak ku rasa seperti ia berlalu begitu saja.Ada pengisisan ada perubahan yang baik dirasa.Alhamdulillah...semoga sj kebaikan dan amalan yang dilakukan beterusan walaupun dengan berakhirnya madrasah ramadhan selama sebulan.Ya Rabb,jangan jadikan ramadhan tahun ini adalah ramadhan yang terakhir buatku.Ramadhan,semoga kita bertemu lagi pada tahun hadapan insyaAllah..


Eid Mubarak


Hari raya datang lagi!! Tahun ni banyak sangat berlaku perubahan.Yang dah berumah tangga semua pakat beraya kat rumah mertua masing2.even papa pun beraya kat rumah mertua dia aka nenek sy jugak lah.hehe.tp papa beraya di kampung kat kedah.kami yang masih bujang ni nak beraya di kampung kat kelantan,sebelah mama.So terpaksalah kami split ikut haluan masing2.huhu..

abg can beraya di laut perantauan
Dahla pulak tahun ni abg can telah diterbangkan ke sabah untuk mula bertugas sebagai seorang doktor di sandakan.beraya lah dia bersama suku kaum kaum disana sebab cuti raya cuma 2 hari.rasa tak berbaloi pulak nak balik...kesian abg can...kesian jugak kat kami bertiga.kalau tak mesti abg can join kitorang,geng2 bujang.
Tapi tak apalah,raya di mana pun tetap ada kemeriahannya.

Kalau ikut adat keluarga sy,raya pertama kat rumah.Pagi tu,makan sama-sama,bersalaman sambil mengutip duit raya (ini sesi yg sgt penting), dan akhir sekali tangkap gambar ;) tp berbeza utk tahun ni,kami semua berjauhan di negeri mertua masing2.saya ikut abg pulang ke kampung di kubang kerian kelantan utk beraya bersama nenek tercinta,sebelum abg sendiri pulang ke kampung mertua dia kat perak..

nenek, sy, ijah, adik.yg kat depan tu kakak ipar,kak dayah dan anaknya yg  tak bg kerjasama utk duduk dgn baik ;)
Yang sedihnya pulak,nenek demam time hari raya..huhuhu...kesiannnyaa..nak tgkp gmbar pun nenek tak larat.tak pelah,ada muka nenek pun kira ok lah. Bila datang kelantan sudah semestinya akan melawat pusara ibunda di pengkalan chepa.rasa rindu sekali walaupun hanya dapat mengusap batu di pusaranya shja.Mama,lihatlah anak2 mama dah besar2 belaka.Kami juga membawa salam dr adik beradik yang lain.
"Ya Allah, ampunilah dosa ibuku dan angkatlah darjatnya ke dalam kelompok orang-orang yang mendapat petunjuk.Ampunilah kami dan dia,wahai tuhan sekalian alam.Berikanlah ibuku kelapangan dan terangilah dia di dalam kuburnya.ameen.."
Masuk raya kedua, kami semua singgah dulu di Perak sebelum bertolak ke kedah.Hari raya yg ketiga adalah hari berkumpulnya kami smua adik beradik di kampung sebelah papa.Kali ni lagi meriah ;)


Dalam masa yg sama,kakk sulung buat aqiqah utk anaknya,si Amirah yang baru lahir.Kebetulah abg ada kebun dan bela kambing,hehe,ambik kambing kat kandang dia sj.Alhamdulillah semuanya berjalan dgn lncar dan dipermudahkan. Apa lagi, malam tu makan gulai batang pisang dengan daging kambingla.emmmm sedaap ;D


aqiqah di hari raya
para kambing melihat dengan sayu pemergian ahli keluarga mereka
Kalau nak cerita pasal raya alamatnya smpai kesudah pun tak kan habis.tak siap2 la tutorial cek yg menimbun atas meja ni..Keseluruhannya,raya kali ni walaupun ada sikit kelainan,tp suasananya tetap meriah dan penuh kegembiraan.

Alhamdulillah..

Selamat Hari Raya Aidilfitri.






   
 `
_________________________________________________________________________


Monday, June 20, 2011

Khadijah Abdul Razak

Assalamualaikum,

Pagi tadi time tengah bersiap-siap nak pergi class,dapat satu panggilan dari Kak Tim.

"tengok blog Abg Long,Ijah masuk paper...pelajar cemerlang..."

"haaa...??yeke...?haha..biar betul?"

bla bla bla...tamat.

Dalam kuliah asyik terfikir je pasal ijah.betul ke kak tim ni?ke main2.tak concentrate den dibuatnya.tak sabar sabar nak tunggu habis kuliah....nak tengok betul ke idak.....

Balik tu terus bukak blog Abg Long,waaah..terpampang tajuknya yang besar lagi jelas.Tahniah Ijahhh!

Pelajar Terbaik Fakulti Farmasi : 

Khadijah binti Abdul Razak


Huhuhu..tahniah Ijah..nani tak tau nak cakap ape.Bangga gle jadi adik hang tau tak.Betul betul rase terinspirasi dengan kejayaan hang ni.Mungkin inilah ganjaran atas segala usaha hg selama ni.U deserved it Ijah.Banyak benda yang berlaku dalam hidup ni tanpa kita duga kan.Ingat lagi dulu Ijah kate tak suka blaja bio,sebab kena banyak hafal.Tak suka bahasa arab la.macam macam.Tapi takdir Tuhan,ape yang hg tak suka tu la sebenarnya adalah yang terbaik untuk diri hg sendiri.Tengokla,klu tak dulu ambik akaun,tp tukar ke farmasi.Daripada tak tahu apa langsung tentang bhsa Arab.sekarang ni cakap bukan main fasih lagi daripada nani yang belajar Arab 5 tahun ni.

"Things never happen exactly how we think they will"

Semoga Ijah boleh maintainkan pencapaian yang cemerlang ni utk exam2 yang mendatang sehinggalah berjaya peroleh segulung ijazah di tangan.Doa2lah sama kejayaan nani di sini..

Buat Ijah yang jauh di zagaziq sana,(harapnya Ijah bacalah post nani yg ringkas ni) trimalah ucapan setinggi-tinggi tahniah dari kami semua satu keluarga.Sesungguhnya kami sangat berbangga dengan kejayaan anda.Lepas ni balik bolehla claim hadiah satu2 dr kakk abg semua..he he.

Mama and papa surely will be proud of u.

 miss u so much Ijah


Sunday, June 12, 2011

University of Malaya

Assalamualaikum,

Sekian lama dah tak update blog. Tak boleh lama lama sebab pinjam laptop kawan.uhuu..
So, nak cakap sikit pasal u yang saya masuk dah nak dekat 2 minggu ni.So far,alhamdulillah semua okay :) Jom jalan jalan tengok um~

pintu masuk UM

dewan um, besou la jugak  :)

gambaran bilik kolej 12.kitorg punye bilik lawa lagi.hehh

blok a & b didiami para lelaki

jalan raya jalan raya

kolam renang dia...haha

kafe depan tasik

main library

haa...ni suasana waktu malam.cantik kaan..hehe

tasik,pandangan dari atas.besar jugak rupenye.

Itu saje.hehe.sori gambar je banyak...malas nak tulis kali ni,den nak cepat. Masuk hari ni, cukup 2 minggu saya jadi warga um.Pembelajaran untuk student asasi tak padat lg untuk dua minggu pertama. Tak de tutorial, tak de amali lg.Dalam sehari,dalam dua tiga jam je kuliah.The rest,tak tau dah nak buat ape..minggu ketiga nanti baru ada tutorial n amali.Ha, waktu tu tau la kehidupan sebenar kat u ni macam mana.uhuh...

Oklah...dah tak tau nak cakap ape..

Untuk umi,papa dan abg can yang kini di bumi anbia..semoga dilindungi Allah selalu.



Nak buat ape lepas ni......

Friday, May 27, 2011

Imbasan Kenangan Demi Kenangan

Assalamualaikum wbt..
(entry kali ni penulis mggunakan 'aku' sbg ganti nama diri)

Sedar tak sedar,lagi sehari aku dah nak masuk u.Bia fikir balik,cepat betul masa berlalu. Ape je yang aku buat selama ni? Selama 6 bulan aku cuti? Herm….Cepat Ingat2
Pergi kelas buat muffin
Ni sudah ku ceritakan dalam entry yang lalu(time ni tengah semangat lagi update blog)
Pergi kem remaja kat Morib
Pun, aku dah ceritakan dalam entry sebelum ni.
Keluar jejalan dengan kawan kawan
Ini memang tak dapat dinafikan.Tak ingat berapa kali aku keluar rumah jumpa kawan.Pergi Karnival jom masuk u the mines(merangkap reunion dengan kwan sek ren),pergi jusco(dengan kawan yg jmpa kat library),pergi mid tak usah katala berapa kali.kan fatin.hehe.Mane lagi eh..hmm..
waktu pergi sunway

pergi jusco dengan cik betol.bukan sonang nk jumpe ni ^_^

Mid.Keluar dengan JiJi yang udah mau pulang sarawak.Yang muka paling hepi,JiJi la tu ;D
Tolong papa taip report
Kerja ni boleh dikatakan dah sebati dengan diri. Bukannye apa,tak ada orang lain kat rumah yang nak tolong papa berkenaan computer ni. Umi kerja, tinggal aku saja kat rumah.Papa pula terlalu busy dengan kerjanya ke sana ke sini. Sampaikan pernah dulu, papa offer kat aku untuk jadi setiausaha (lebih kurang camtu la :P) papa untuk selesaikan hal2 surat,print,taip report etc waktu papa tak ada kat rumah. Ade masa aku rasa liat sangat nak buat. Tapi bila fikir,kalau papa senang kerjanya selesai, maka aku pun jadi senang kok. Nah, apa lagi?
Kerja kat hospital!
Ha, kerja ni la yang aku rase paling banyak kesannnya pada aku sepanjang tempoh berapa bulan aku cuti. Pada mulanya tak terfikir langsung untuk aku cari kerja,tapi bila seorang kawan sekolah rendah aku ajak,tak semena mena aku rase semangat pulak. So, kami plan nak kerja kat kafe hospital (hosp sg buloh,dekat sgt dengan rumah aku). Waktu kami berdua pergi interview keje (ce..mcm kerja besar pulak),nak dijadikan cerita tempat tu nak seorang je.huhu and manager tu suruh aku yang masuk kerja dulu.kawan aku yang sorang lagi tu,akan dipanggil kemudian andai masih ada kerja kosong.
Masuklah aku ke tempat kerja yang bernama Let's go.Greatest corn and waffle in town.hehe. Bermula hari pertama aku kerja,semuanya berubah. Aku kena bangun awal sebab kadang2 jadual aku masuk pukul 7am.kadang2 pukul 9am. Balik pun kadang2 tak menentu.Tapi bos selalu bagi aku balik petang, pukul 5 ^^ Btw, aku pun dah tak luang banyak masa dengan adik adik.kalau tak aku tolong tengok2 kan jugak hw diorang ke ape ke.aku sapu minyak rambut sebelum ke sekolah,iron baju sekolah petang..buat susu kat kat Timah yang mengandung tiap malam,kemas bilik,lipat baju.bila dah masuk kerja....semua entah ke mana....
 
adik adik ku sayang

Bos aku,namanya Kak Is.baikk bangat dan sporting orangnya.Kalau kak is buat lawak boleh pecah perut kami semua gelak. Tapi kalau time serius,seriuslah orangnya. Kecut perut habis.heehee. Ok lamacam tu kan,tu la namenye kerja.time keje,keje.time melawak,jangan tak gelak. ^^
Kat tempat kerja aku,staf staf dia semuanya perempuan.eh, ade jugak laki. 2 orang, sorang Abg Rizal (kerjanya banyak di bahagian belakang,masak2 etc) dan sorang lagi Syahir, jejaka Melayu terakhir dari Kelantan.hehe. Yang lain semua perempuan,ade 4 orang semuanya (tak termasuk Kak Is) Kak Diana,Kak Shima,Balqis and Aku.Diorang semua baik !selalu tolong aku yang baru masuk ni.huhu aku jadi rindu si…..

Kak Iswani. Bukan calang calang orang ;D

Kerja aku paling banyak kat bahagian jagung.Akulah si pembuat jagung yang setia.hehehe. Hakikatnya aku lagi suka buat waffle and kaya ball. Tapi Kak Diana dan Kak Shima lagi expert buat bende2 tu.Laju oo diorang buat.Buat kaya ball pun cantik je,bulat,tak hangit. Aku pernah sekali buat kaya ball hangit,takut gile nanti kena marah dengan bos. Tapi ternyata, Kak Is tak marah pun malah gelakkan kaya ball aku yang hangit (bak kate Kak Diana,nani buat kaya ball perise coklat ke).hehe.So,aku tak putus asa..aku buat sampai akhirnya jadi jugak kaya ball yang aku impikan.yeaah^^
Hari buruh,bos kepada bos aku bagi bg cadangan kat kitorang semua para staff yang rajin (hoho) untuk makan angin kat Melaka.Semua perbelanjaan makan minum,bos yang bayar.Baik kann ^^ untung aku kerja kat situ.hehe.Kami pergi sehari je,sebab besok tu kena kerja.Kirenye cuti buruh tu digantikan dengan trip kitorang ke Melaka.Penat memang penat,aku sampai rumah malam tu pukul 2pg kalau tak silap.Tapi....memang bes sangat! Itulah kenangan terindah sepanjang aku bekerja kat Let's Go.

trip bersama staff2 dari enzo kopitiam.Bos yang sama :) 

tempatku berbakti



Balqis setia dengan cashier
Tanpa menghitung hari,pejam celik pejam celik,dah nak dekat sebulan aku kerja kat situ.huuuuuhu.terasa cepat sangat masa berlalu. Walaupun hanya sebulan tapi aku rase macam dah lama kerja kat situ.Semua staff2 dah aku anggap macam keluarga aku sendiri.Kitorang penat bersama,gelak bersama,stress bersama. Banyak jugak benda baru yang aku belajar sepanjang tempoh aku kerja.Macam….aku mula layan lagu zaman 70an 80an gitu.Sebab time keje,kak Diana bukak lagu2 kat hp dia.kuat mcm apa.customer mesti ingat kitorang bukak radio.Hari hari dengar lagu yang sama..sampai aku pun dah hafal lagu2 yang kami pasang.Aku jumpa dengan pelbagai jenis ragam manusia.Customer especially.Haih…baru aku tau betapa tensionnya orang yang kerja dengan customer ni tiap2 hari. Justeru sabar itu amaat penting.dan dan,senyum..ya,.senyum pun sangaat penting. Jangan lupa last sekali mesti cakap,"Terima kasih,datang lagi" atau "Jual ya...datang lagi pak/ibu" heheheh ;D
Tanggal 10hb Mei,aku dengan rasminya berhenti kerja dengan seorang lagi staff,Cik Balqis(yg juga kawan sek ren aku dulu) sebabnya..balqis dapat plkn dan aku pula dapat tawaran sambung belajar.Sedih sangat hari terakhir tu…kami semua nangis…… T_T aku lagi terharu bila dorang bagi hadiah bear sebagai kenang kenangan aku kerja kat Lets Go…aku nangis dan nangis dan nangis..sampai mata aku sakit..dan besoknya terus naik ketumbit (……)

Chef Nani dengan jagungnya :P

Hi, my name is Bobo ^^
Main Ice Skating
 Sehari sebelum aku pergi seremban untuk ke rumah kakk,Izzat Zaid tiba2 msg ajak keluar.Disebabkan kami dah lamaa tak jumpa,plus pasni masing2 dah nak masuk u, so aku pun setuju nak keluar jumpa dia and kawan kawan yang lain.Kitorang pergi sunway,main ice skating! Tak pernah aku main ice skating sebelum ni.Main roller blade pun sampai terlipat kaki.Tapi sebab Jat ade (die terer kot) aku pun mainlaaa jugak.Haha.jatuh berapa kali tak yah cakapla. At last,nak dekat2 balik tu baru la aku bleh imbang badan.bolehlaa takat nak luncur sket2 tanpa jatuh.heee..Oh ya,kami pergi 6 orang semuanya,Jat,Ju,Wawa,Dak Wani,Phaik Hui dan aku ^^.Balik tu Hui drive kete hantarkan kitorg sume balik.Wani sampai ke pintu rumah Hui hantarkan,yang lain sampai ktm.May God bless u Hui ^^


___________________________________________________________________________

Herm… tu saja sebagai recall kepada aku,ape yang aku dah buat sepanjang cuti yang agak lamaa ni.Moga aku tak lupa segala kenangan manis cuti panjang ni.Dan post kali ni jugak sebagai marathon sebab aku dah lama kot tak update blog.huhu.banyak lagi benda aku nak tulis tapi nanti lah.aku tulis dalam post yang lain pulak.Moga saja aku ingat.
YaAllah, terima kasih atas segala yang telah Kau aturkan untukku.semuanya indah..Andai aku leka,maka ingatkanlah aku wahai tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Berdiri dengan sendirinya."

Alhmdulillah selesei sudah.