Tuesday, January 25, 2011

Peringatan yang menyentuh perasaan

Sekadar untuk berkongsi.Sebuah video yang membuatkan saya sedar akan kemurahan Tuhan yang Maha Esa.Menyedari matlamat utama dan tujuan sebenar kita hidup di dunia.Menghayatinya bisa membuatkan hati tersentuh dan mengalirlah air mata.Semoga kita memperoleh manfaat darinya..

*harap dapat pausekan dahulu lagu di blog ini

Namun tujuan adalah satu iaitu saat berjumpa dengan Rabbul ‘Alamin..
Berakhir seluruh apa yang kita lewati
Dari kehidupan dunia kepada tujuan tunggalnya iaitu berjumpa dengan Allah..
Hadirin hadirat ingatlah..
Andaikan suatu saat bibir kita tidak bisa lagi bergetar menyebut nama Allah
Di saat itu kita diturunkan ke dalam kubur kita
Dan wajah kita dibuka, dan wajah kita diciumkan ke tembok kubur kita
Lalu kita dikuburkan dan ditinggalkan oleh semua kerabat
Di saat itu tidak ada kekasih, di saat itu tidak ada jawatan
Di saat itu tidak ada harta..
Itulah hadirin hadirat..kita sendiri..
Dan di saat itu beruntunglah mereka yang selalu berzikir
Yang mengingat Allah, dan Allah mengingatnya
Yang merindukan Allah, Allah merindukannya
Dialah yang Maha Baik, Dialah yang Maha Mulia
Setelah kita diberi kehidupan,diberi jasad
Lantas Allah meminjamkan pula dunia ini beserta isinya
Meminjamkan matahari, meminjamkan bulan
Meminjamkan daratan, meminjamkan haiwan dan tumbuhan
Meminjamkan air dan lautan..
Yang kesemuanya adalah milik ALLAH..
Kita tidak menyewanya, tidak pula membelinya
Tidak pula berdoa untuk meminjamnya
ALLAH yang memberinya sebelum kita meminta
Hadirin hadirat..
Demikian luasnya rahmat Ilahi..
Dan kasih sayangNya melebihi semua kasih sayang
Melebihi kasih sayang ibunda kita kepada kita
Melebihi kasih sayang kekasih kita kepada kita
Hadirin hadirat..
JANGAN tahan lidahmu menyebut nama ALLAH
JANGAN berat menyebut nama ALLAH
Dosa apa yang membuat lidah kita berat menyebut nama ALLAH…?

Monday, January 24, 2011

Kem Res-Q (Remaja Solehah Berkualiti)

Assalamualaikum wbt



Hari Jumaat yang lalu yakni 21hb Jan 2011,satu kem remaja telah diadakan dekat tapak kem Al-Azhar di Morib.Hari yang dinanti2kan akhirnya tiba..tak sabar saya sbb dah lama sangat tak join aktiviti2 camni.lagipun saya pun dh bosan sgt kna tggl kat rumah.huhu.dan...dan sbnrnya juga,tujuan saya ke kem ni sebab nak berjumpa dengan seorang ni yang katanya sangat admirer saya smpai tak bgtau nama sbnrnya.hehe.kan cik maya kan.

Disebabkan umi tak dapat hantar ke Morib,saya terpaksa join skali bas kakak2 fasilitator yang bertolak dari UIA Gombak.Ada jugak rupanya peserta lain yang join bas ni.Ingatkan saya je.hehe.kebetulan pula kami sama umur,tgh tunggu result spm..si dia,cik Atiqah dari Assunta.

Perjalanan kami dari uia gombak ke morib memakan masa 2 jam setengah.Jauh jugak..igtkan dekat je..Hm..ptutlah umi tak dapat nak hntar.Sesampai je,waktu trun dari bas,husshh..hembusan bayu dari laut memang semerbak.Semerbak sekali dengan bau mcm sotong kering agaknya..mungkin sebab kawasan tu dekat dengan pokok bakau.huhu tahan jelah..

Bermulalah kisah pertemuan saya dengan si admirer yang setia..kisahnya bermula waktu saya tgh jalan2 tgk keadaan sekeliling kem..tetibe..eh..seperti ku kenal!haha die ke?jangan2 mmg btul dialah cik maya selama ni?haha tragis btul..mmg sah! dialah cik maya yang sgt admire saya slama ni.heheh.Rancangan nya mcm ni..cik maya igtkan nk buat seprise bila jmpa kat kem ni.nak dijadikan cerita,a day before pergi kem ni..kwn saya Si Farah Farisha msg,nak ajak kluar pergi mid,ada pameran ape ntah..kerjaya ke university mcm tu la..dah lupe..sya mmg tak dpt pergi sbb nk g kem ni.skali terkantoilah cik maya bile si Isha bagitau.."oo yang pergi dengan Fatin tu ke?besnye anti!" Pergi dgn Fatin...?ape maknanya tu..haha start dr situ mmg Cik Fatin lah sasarannye..sekali btul...crdit to Isha :D

Okay..selesai sesi terkejut dan teruja.Kami trus pergi ke khemah dan ke dwan utama utk program sterusnya.Malam tu, mcm biasa sesi ta'aruf dan memecah bandungan.Permulaan yang agak baik dan kelakar sbbnya...kat sblh dewan tu ade tempat ternak angsa.Bila kami buat gaya2 n trademark program yang kakk2 fasi ajar,angsa2 ni menjerit sama kuat.siap pergi beramai2 lagi kat tepi dewan tgk kami buat program.haha mmg klakar angsa2 ni.


Hari seterusnya..iaitu hari kemuncak bg tempoh kem ni kami mulakan dgn aktiviti qiamullail seawal jam 5 pagi.Tak sangka btul saya boleh bangun pkul 4.30 untuk siap2.Alangkah bagusnya kalau di rumah pun dapat buat mcm ni kan.Selesai solat subuh dan tazkirah ringkas dr kakk Fasi-kak Dalila.Aktiviti diteruskan dengan riadah pagi di sekitar kawasan perumahan kat kem Al-Azhar.Macam2 aktiviti kami buat siap kene temu ramah org awam lagi psal remaja prempuan di Malaysia ni.Mcm2 lah jwpn org awm dan majoritinya jwab-sgt teruk dan tak terkwal..Apa nak jadi ni...!?

Ada ceramah yang disampaikan oleh Ustazah Haslina yg juga Pengerusi Darul Wardah (rumah Perlindungan wanita )yang bertajuk 'I am not a girl, not yet a woman'.Apa maknanya tu?maksudnya kami ni bukan lagi kanak2 tp juga masih belum seorang prempuan berstatus wanita.Jadi jwpnnya ialah remaja-I am a teenager.Dari ceramah ni perkara penting dan yg sgt bernilai yang sya dapat ialah seorang perempuan tu lebih2 lagi remaja mesti bersikap asertif.Bukan pasif dan bukan juga agresif.Apa asertif tu?Asertif tu mksudnya yg senang ialah,berani katakan tidak.Prempuan mst berani katakan tidak kalau berada dlm situasi yang boleh memerangkap.Jangan jadi pasif dan jangan pula jadi agresif.

Waktu petang lah waktu yang dinanti2 kan semua peserta.Ya...sbb aktivitinya ialah explorace, high rope n flying fox.mmg bes! :D yang explorace tu mcm2 kna kat checkpoint.biase la kan..tp kami ni tak lawan. sekadar aktiviti riadah dan bukan kira siapa menang dan kalah.fair and square :)

kumpulan 4 : kump DAHSYAT!
si buta dan si penunjuk jalan
si buta tak nmpk jalan.nama pun buta :P
ahli2 yang dahsyat dr kump dahsyat :D
Saya pun sebenarnya tak biasa lagi naik high rope ni.tu yang rsa teruja sket.hehe..Gayat memang gayat.bila duduk kat atas tali tu perasaan diri sendiri jelah yang rse.orang lain yang kat bwah nmpk cam biase je padahal dalam hati orang yg kat atas ni...kencang berdoa, tak berani tgk bwah!

ape ye nme pak cik ni, dah lupe
tinggi ni...!
Malam tu ade aktiviti kembara malam.haa..inilah aktiviti yang tak kan saya lupe smpai bila2 pun.kan cik maya kan..aktivitinya ialah kami kena berjalan dlm gelap menyusuri pokok2 bakau dan semestinya kene berjalan dlm lumpur!tak sgka sgt sebab igtkan smpai tumit je lumpur tu rupanya nk dkat smpai ke lutut!huhu tp waktu jalan tu tak kira dah..fikir keselamatan sja sbb mmg tak nmpk apa2. :L

sempat lagi :P
Selesai semuanya, balik mlm tu trus nmpk khemah..Besoknya yakni hari ni..kami ade buat aktiviti2 sket pagi tu.refleksi dsb.Tiba majlis penutup..rsa mcm cepat sgt berlalu.tup tap tup tap dah hbis kem 3 hari..tp mmg tak dinafikan byk sangat bnda yang sya dan kwn2 yang lain dpt.especially dr aktiviti2 outdoor maupun dr ceramah2 rohani dan inspirasi.Kalau dulu kat skolah saya dan kwn2 buat program kat adik2 junior.tp skrang sya pulak kat tmpat junior..huhu terasa masa tu berlalu mcm hembusan angin sja..

ye akk2 sayang...RES-Q yes!
ni gamba yang pling mhal bersama cik maya :O heheh
Jadi..itulah sedikit sebanyak ttg apa yg berlaku pada sya sepanjang temph tiga hari yang lalu.Alhamdulillah saya mmg rse amat amat bersyukur sbb dipilih olehNya untuk join kem yang mcm ni.Bukan slalu saya dpat pergi kem lebih2 lagi yang dikendalikan 99 peratus oleh kakk2 fasi pkpim.Smoga apa yang sya kutip dr kem ni dpt saya amalkan di rumah, di ipt maupun di mna2 jua.Untuk kak Shita, kak Hajar, kak Tiah dan kak Farhah,kalian mmg bes,kakk fasi terbaik! dan untuk hamizah,hanim,tiqah dan humaira,smoga kita berjumpa lagi dan smoga juga ukhuwah yg terjalin berkekalan hingga ke akhirnya.Ingat..HIDUP BIAR BERJASA!


Sunday, January 23, 2011

My Bakery Class

Assalamualaikum..


Sebelum tu..sori bangat sebb tak dapat nk update belog untuk beberapa hari yg lalu..sbbnye saya gi kem kat morib..bes...! :D nnt saya blogkan k.


Kali ni nak post pasal my bakery class yg tertunda, tak smpat nk tulis..class memasak yang julung2 kalinya saya join.,tak pernah terfikir pun nak gi kelas2 mcm ni.hehe.Ini dia kisahnya..



Hari khamis bertarikh 20 Jan yang lalu,umi dengan semangatnya telah hntar sya ke kelas bakery kat bukit rhman putra (igtkan jauh..kat brp je rupenye =,=) Seperti biasa,saya org terakhir yg smpai.Haii,msuk2 tu, malunya sbb sya nmpk ibu2 je..adela kakk2 di hujung skali.huhu ape2 jelah.segannya dh le lmbat..


Tak pelah,niat di hati nak belajar.Waktu tu chef dah start kelas.Dah msuk resepi pertama dan of course blurr gle tak tau apa.Yang second punya resepi baru fhm sikit..Lama2 rsa syok sangat kelas ni.Ibu2nya yang sporting dan chefnya yg tak berhenti bercakap.Terkejar2 saya mnulis setiap patah.takut2 terlepas satu step hbis tak jadi muffin ku.


Hbis satu resepi trus gi resepi seterusnya smpaila sedar tak sedar dah 7 jenis muffin kami buat.Kelas dia tak delah sorg2 kena buat (igtkan camtu) rupa2nya kita tgk je chef tu buat mcm mne and then kalau ade part2 yang boleh ditolong cam kacau2 ke, letak dalam cup ke,kluarkan tray dr oven ke..haa bolehla buat.Kelasnya bebas, boleh msuk kat ruang chef tu untuk tgk atau ape sje.Seronokla,rse cam dapur sendiri :D Sambil2 buat tu bolehla tanya apa sja yang terbuku di hati.


kami tekun menulis setiap patah
Chef ajar buat hiasan carrot.guling2 sje
sape yang tak nmpk bolehla dongak tgk kat skrin kat atas
ibu2 tolong sapu icing
Saya ade tanye chef apsal hari tu saya buat muffin blueberry,bila panas sedap makan..lmbut je isinya tp bila dh sejut muffin tu jadi bantat.Keras n padat gitu.Chef kata maybe sebb kacau adunan tepung tu lama sangat..Jangan lama2 kna ikut masa dia..10 min awal untuk adunan pertama.kacau smpai sebati.Dah sebati speed 1 min then trus stop.Begitu...!


Kami buat tak henti.smpaila terlebih masa.Daripada kelas ni saya dapat tahu apa asas sbrnya utk nak buat muffin.Sekadar untuk perkongsian bg mereka yg ingin tahu:

Asas pelbagai muffin:

bahan2:
500gm butter
500gm gula caster
10 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
200ml susu cair
500gm tepung gandum

steps:

  1. Adun butter + gula (10 min putar laju)
  2. + telur dan esen vanilla (5 min) lpas waktu ni la, boleh kalau nak letak sbrang pewarna
  3. + susu dan tepung di msukkan sket2 selang seli-bila dah sebati speed 1 min then stop 
Selesai memasak semuanya, kami susun cantik2 semua jenis muffin tu kat atas meja.Ini dia hasilnya,

  
Leganya...siap pun akhirnya!rsa puas sgt bila tgk smua muffin ni menjadi.(buat dgn chef memangla..cuba buat sendiri.huhu)Nanti bila free2 plus rajin bolehla buat, mkn dgn adik2 n family :) sekian saja..Alhmdulillah bertmbah jugak ilmu masakn saya yang cetek ni.Terima kasih bebanyak kepada ibu2 dan kakak2 yang trut serta meriahkan lagi kelas.InsyaAllah saya akan join lagi LMC bakery class!

Chef Fauziah kita yang sporting

Wednesday, January 19, 2011

Syurga Firdaus dan calon-calonnya..

Assalamualaikum


Alhamdulillah segala puji dan syukur hanya bagi Allah Pemilik sekalian alam dan selawat serta salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW,ahli keluarga baginda,para sahabat dan sesiapa yang mengikuti mereka dengan ikhlas hingga ke hari kiamat.




Entry kali ini, saya ingin berkongsi dengan kalian antara syurga yang dijamin oleh Allah buat hamba-hambaNya yang bertaqwa dan beriman dan apakah sebab-sebab yang membolehkan kita mencapainya.Umum mengetahui syurga itu ada peringkat-peringkatnya.Nama-nama syurga dan tingkatannya ialah:
  1. Syurga Firdaus
  2. Syurga 'Adnin
  3. Syurga Na'im
  4. Syurga Ma'wa
  5. Syurga Darussalam
  6. Syurga Darul Muqamah
  7. Syurga Al-Maqamul Amin
  8. Syurga Khuldi
Fokus kali ini lebih kepada Syurga Firdaus iaitu syurga yang berada di tingkat teratas sekali.Sebenarnya ada banyak sebab,ciri2 atau sifat2 yang orang beriman yang membolehkan seseorang itu tergolong dlm golongan orang  yang diangkat darjat mereka di sisi Allah.Di akhirat kelak,mereka akan memperoleh balasan syurga tapi syurga yang diperolehi tu tak sama tingkatannya, sesuailah dengan tingkat amalan yang dikerjakan.Orang yang lebih tinggi tingkat ketaqwaannya tak sama dengan orang yang mengamalkan ajaran agama secara sederhana.Di sinilah letaknya keadilan Allah, balasan pahala yang diberikan sesuai dengan amalan yang dikerjakan.

Syurga Firdaus dan calon-calonnya

Orang-orang yang akan menghuni syurga Firdaus itu adalah orang yang benar-benar beriman dan beramal soleh.Antara amal soleh yang dikerjakannnya ialah..  
  • Sentiasa khusyuk dalam mengerjakan solat
  • Sentiasa menjauhkan diri dari perbuatan yang sia-sia
  • Rajin membayar zakat
  • Sentiasa memelihara kemaluannya daripada melakukan maksiat
  • Memelihara amanah
  • Menepati janji
  • Sentiasa memelihara solat
Ciri-ciri yang disebutkan di atas ini bertepatan dengan firmanNya yang bermaksud: 

"Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, iaitu orang yang khusyuk dalam solatnya, dan orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan )yang tidak berguna, dan orang yang menunaikan zakat, dan orang yang memelihara kemaluannya, kecuali terhadap ister-isteri mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka tidak tercela. Tetapi barangsiapa yang mencari di balik itu (zina dan sebagainya) maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. Dan (sungguh beruntung) orang yang memelihara amanat-amanat dan janjinya, serta orang yang memelihara solatnya. Mereka itulah yang akan mewarisi, syurga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya."
                                                                                  (surah al-Mukminun:1-11)

Ketahuilah bahawa di dalam syurga ini mereka akan merasakan nikmat dan kebahagiaan yang tidak kan pernah habis dan berkurangan.Betapa indahnya syurga yang diciptakan Allah yang Maha Kuasa sehinggakan Nabi Muhammad SAW ada bersabda yang bermaksud,

"Untuk hambaku yang soleh, Aku sediakan kesenangan yang tidak pernah terlihat oleh mata, tidak pernah di dengar oleh telinga dan tidak pernah sedikitpun terlintas di hati manusia."
                                              -Hadis riwayat Imam Ahmad,Tirmizi dan Ibn Majah-

Begitulah kehebatan dan keagungan Allah SWT yang menyediakan ganjaran bagi mereka yang berbuat kebaikan.Kebahagiaan yang mereka rasakan di dalam syurga ini membuatkan mereka tidak mahu berpindah ke tempat lain seperti yang dinyatakan di dalam ayat 108, surah al-Kahfi iaitu,

"Mereka kekal di dalamnya, mereka tidak ingin berpindah dari sana"

Semoga apa yang dikongsikan ini mendatangkan manfaat kepada kita semua.Saya doakan smoga Allah memberikan kekuatan kepada kita untuk melakukan amal kebaikan demi memperoleh ganjaran pahala dan nikmat syurga di akhirat nanti.Saya mengakui diri ini masih lemah dan banyak berbuat dosa.Marilah kita sama-sama memperbaiki amal ibadah kita seharian agar diterima sisiNya.

"Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosa kami,berilah hidayah dan petunjuk kepada kami untuk menghadapi segala ujian yang Kau beri, Ingatkanlah kami apabila kami lupa, leka dan alpa.Kami ingin bertemu denganMu di syurgaMu nanti".Ameen ameen ya rabbal 'alamin..

Tuesday, January 18, 2011

Mencari Yang Maha Satu


Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati

Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju

Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi

Seandainya ada yang memberi ruang
Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diriku memerlukan
Petunjuk dariMu oh Ilahi..

Kau yang Maha Satu..

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan di setiap persoalan ini
Ku akui kesalahan yang buat segalanya
Gelap jadinya ku terima seadanya

Ku cari terus ke situ
Itulah petunjuk hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMu

Agar tidak tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik dihatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Memohon ampun dariMu

Tak seharusnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membuntukan jiwaku
Kini ku mengakui keagunganMu
Yang membuatku sedar siapa diriku ini

Tak semua lahir sempurna
Tak semua lurus jalannya
Bermulalah cerita dan dijadikan cerita
Dengan izin yang Maha Esa
wujud aku, cita dan cinta
Segalanya yang ada bermula dari yang Maha Esa

Ku akui ada langkah serongku
Taklah hasratku setajam itu
Yang amat ku risau
Lidah hujan dibanjiri fitnah melilau-lilau
Tuhan lindungilah dia dari kata jahatnya itu

Doa-doa dipohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa laluanku ke sana
Dewasakan pemikiranku yang tak semegah mana
Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna

Kau Yang Maha Satu..
Kau Yang Maha Satu...

Monday, January 17, 2011

Driving school~

Assalamualaikum,

Sudah lama rsanya tak menulis.bila nak tulis ja takde idea.mungkin sebab belakangan ni tak buat apa sangat kot kat rumah.Rutin yang sama seperti hari2 yang lain..papa pun tak de.huhu.tinggal kami berapa org je kat rumah.Sangat sunyi dan...bosan :(

Tapi hari ni rse mcm bermnfaat skit :) sbb hari ni ade kursus kpp.first step sebelum ambik ujian komputer, amali n amik lesen L.walaupun tak bes mana pun,(hanya dengar ceramah dlm bilik ber-econ selama 5 jam!)huhu tp at least dapatla jgk kluar tgk dunia luar dan bersosial dgn orang lain.tak delah terperap sja berhari2 dlm rumah.Nak dijadikan cerita,kebetulan dalam kelas saya tu,ade kwn lama saya-kwn rpat :) waktu skolah rendah dulu.Haish..mula2 tu mmg tak fokus,dlm kepala ni asyik dok fikir btul ke, btul ke ni.haha.akhirnya mmg btul pun.mmg sah bila penceramah tu sebut nama sorg2.tp kami sama2 segan nk tegur.huhu.apa laa kan.Mmg patut pun kami segan sbb dia tu lelaki.masing2 dah besar dan tak seriang kanak2 kecil dahulu.

Hari ni jugak saya dpt 2 org kawan baru yg sgtlah sporting.Rezeki saya duduk kat depan..kami bertiga sama2 bru kenal kat kelas td.Hidup jugak kelas tu, klu tak sume diam je..huhu.Moga2 driving class saya utk msa yg akan akn lebih bermkna bersama 2 org kwan ni, fatin n din :D

Kelas kami hbis nk dkat2 pkul 4 petang.Kluar2 je kelas, umi dh tggu kat pgar.kesian umi sbb sya kate dtg pkul 3.hehe.tak sempat nak bgtau sbb dlm kelas mna boleh pkai hp!;p sebelum msuk krete sempat lagi sya tegor kwn lama saya tu,dia tgh duduk kat tebing.alhmdulillah mmg btul :D takpelah tak dapat ckp pun,hanya tegur 2 ayat pun sdh memadai.Jangan smpai sama2 bersangka bruk pulak bila dah sama2 tak tegur.mungkin nnt masing2 fikir kwn tu dh lpekan kta pdahl ianya tak btul sma sekali.Alang2 dh kluar rumah,umi bwak pergi bndar, pergi kedai alat tulis.Haa..waktu ni la saya ambik kesempatan utk beli kertas2 warne n perkakas alat tulis lain.sebab...saya ade tugasan yg perlu diselesaikan sblum 28 jan ni.kita tggu n lihat ^^

Alhamdulillah terasa hari ni jadual agak penuh dan masa pun terisi dengan baik.Baru tadi jugak saya trima pnggilan drpd shbt tersayang,Nur Naimah Sabari dr kedah nun jauh di utagha sana.Panggilannya btul2 buatkan sya rindu pd dia dan kenangan2 kami saat2 akhir di skolah.Naimah ni byk membntu saya lebih2 lg dr segi rohani sbb dia ni hatinya sgt lembut dan ilmu agamanya sgt tinggi.Hebat orangnya :) Smoga persahabtan kita mndapat keredhaanNya dan diberkati Allah 'Azza wa Jalla.
kami sekelas sms jamuan form,Naimah yg sedang duduk
hari2 terakhir spm,saya bwa Naimah berjalan2 di kl sebelem dia pulang ke kg halamannya di kedah..
Terima kasih yaAllah atas segala yg tlh Engkau tetapkan padaku utk hari ini.

Thursday, January 13, 2011

Sabarlah wahai hati

Assalamualaikum

Bersabarlah wahai hati tika mana kau diuji, kerana ujian itu tidak lain tidak bukan daripada Tuhanmu yang maha pengasih lagi maha penyayang.Hadith Nabi Muhammad SAW ada mengatakan,

"Barangsiapa yang dikehendaki Allah menjadi baik, nescaya ditimpakan musibah (ujian) kepadanya "
                                                                                         (Riwayat Bukhari)

Hati,kalau kau tidak tenang,maka bacalah al-quran dan berzikir.Kau sudah lupa?

".....Ingatlah,hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang"
                                                                                                 (ar-Ra'd:28) 

Janganlah kau mudah marah bila kau berdepan dengan situasi yang kau tak ingini.Kerana kau tahu?marah itu ibarat api di dapur hatimu..Padamlah ia sebelum ia terus marak dan membakar bahagianmu yang lain.Allah juga kan pernah berfirman di dalam kitab sucinya,

"Dan bersegeralah kamu mencari keampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, disedikan bagi orang-orang yang bertaqwa.Iaitu orang yang berinfak,baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan"
                                                                                            (Ali 'Imran:133-134)


Ya,walau apapun keadaannya,kau mesti bersabar!

Sukar untuk melakukannya?

Maka pintalah kepada Allah supaya menjadikan kau sabar.Kerana Tuhanmu ada berfirman,

"...Berdoalah kepada-Ku,nescaya akan Aku perkenankan bagimu..."
                                                                                                              (Ghafir:60)

Itu janji Allah!Janganlah kau bersedih lagi dengan apa yang menimpamu.Teruskan bersabar andai itu jalan terakhirmu.Masih ingat firmanNya dalam surah al-Muddasir?

"Dan kerana Tuhanmu,bersabarlah"

Semoga dengan kata-kata dan peringatan ini,kau kembali bersemangat dan yakin bahawa masih ada sinar untuk hari esok.Yakinlah itu!

"Suffering is a gift.In it is hidden mercy" 
                                                                          -Mawlana Jalal-al-Din Rumi-

Sunday, January 9, 2011

Selamat Hari Lahir Adikku

Assalamualaikum


Post kali ni kak nani tujukan untuk Anis ;)

Tapi sebelum tu kak nani nak mintak maafla sebab terlambat 2 hari post besday anis ni.hehe.sori naa kak nani sibuk. (alasan semata2 :D)

Tanggal 7hb Jan 2000 telah lahirlah seorang bayi yang.comel yang diberi nama Anis Abdul Razak.Dengan ini telah cukuplah bilangan adik2 ku menjadi 3 org.(tp skrang dah 6 org) Si Anis ni telah membesar dan semestinya telah menjadi sangat emm hensem dan pandai.So, sempena besday Anis ni,kak nani doakan semoga Anis terus berjaya dalam hidup dan  membesar mnjadi anak yang soleh.Anis kena blajar rajin2 bg dapat 5A UPSR tahun depan ya ;D 

 _________________________________________________________________________                        

Semalam saya dan abg can bwak Anis n Aya gi jalan2.Excited budak2 ni mungkin sebab dah lama tak kluar rasanya.Disebabkan abg can sibuk membeli barang2nya,saya bawakla adik2 pergi jalan2 round satu mall.

bertambah seronok diorg ni bila dpt belon 
*Kak nani saja bwak Anis pergi jalan2 ni sebagai ganti rugi kak nani lupa besday Anis.hehe.Hadiah akan menyusul lepas ni..Kak nani tgh kumpul duit.Harap Anis hepi spnjg hari ni :)

Selepas letih berjalan,abg can yg baik belanja kami makan 
Terima kasih Abg can!
terlebih excited kali :P
Apa2 pun,bebanyak terima kasih kepada abg can yg tlh menmpung perjalanan pergi dan balik kami bertiga naik ktm, bg nani duit belanja dan belanja kami makan.hehe.Semoga abg can murah rezki la ye dan untuk Anis pulak...

Selamat Hari Lahir Adikku! :)

Friday, January 7, 2011

Sayangi nyawa anda,jauhi merokok.


"Jangan kalian bunuh diri kalian sendiri, sesungguhnya Allah maha         penyayang terhadap diri kalian"  
                                                (An-Nisa : 29)

Nabi Muhammad SAW juga ada bersabda: “Tidak boleh membahayakan diri sendiri mahupun orang lain.” 
                                     (HR. Ahmad, shahih)


video

Anda lihat dan tafsirlah sendiri.Bukankah merokok juga usaha untuk membunuh diri secara perlahan-lahan?

Kebosanan yang melampau

Only one word to describe my feeling right now..
.
.
.
.
.
.
BOSAN :(

huhu knape rsa bosan sgt ni..rsa pening dari semalam tak hilang2 lagi.nak buat kerja pun tak bermaya plus tak de mood.Tadi papa baru balik dari Padang,lusa nak pergi Pakistan pulak.huhuu..bila masa nak ckp kat papa psl kerja ni.Nmpak gayanya kne pndai2la cari sendiri.Petang ni jugak saya gi nak daftar kelas memandu.hai..tak bukak la plak..baru je semangat..apa nak buat ni??tolonggg...!O Lord, give me some clues!

Thursday, January 6, 2011

Electric shock

Assalamualaikum

Pagi ni lepas solat subuh, saya pergi betulkan modem kat bilik belakang sbb nk gne internet.Bila masuk je bilik,tak semena2 saya tersepak extension kat lntai nih.Adeh,kne electric shock!yaAllah kakiku!dengan kaki yg rsa tersgtlah kebas,terhinjut2 saya gi kat katil nak redakan diri kejap.Allahu rabbi..rsa pening sgt waktu tu.mulalah pikir mcm2.ntah2 otak ni pn dh jd tak btul cket tak?cepat saya mengucap..Alhamdulillah igt lagi..cuba kira satu tmbh satu..alhmdulillah dpt dua.huuu..nsib baik otak ni btul lg.Saya gi amek minyak gamat n sapu kat kaki ni.ntahla apsal buat camtu.rse cam tak de kesan je.hm..psycho je ni.bila rsa ada ubat,rsa ok sikit walaupun tak bg kesan.

alhmdulillah tak seteruk ni
Lama jugak duduk atas katil.This incident eventually kills my interest to open the laptop.Saya fikir lama..apa hikmahnya ni..Rsanya tak pernah kena electric shock lama camni.shock hbs satu badan...

Saya teringat kata2 yg saya pernah baca..setiap ujian yg berlaku tanda kasih sayang Allah..Mesti ada hikmahnya sma ada kita sedar atau pun tak.Kita jgn cepat melatah,sbb sgl apa yg berlaku sama ada baik ataupun buruk semuanya ada hikmahnya.Paling tak,kita fikirlah semua yg terjadi tak lain tak bukan utk rapatkan lagi diri kita kepada Sang Pencipta.Ya,klu kita dpt kebaikan,kita akan lebih bersyukur.Klu kita dpt kesusahan,kita akan lebih bersabar n berdoa pdNya.Itulah hikmahnya...

Setiap kesakitan dan kesusahan yg kita alami adalah sebagai kifarah (penghapus dosa) bg segala dosa yg kita lakukan setiap hari.Betapa penyayangnya Allah yg ingin menghapus dosa2 kita yang belambak ni dengan memberi ujian kpd kita.


Sayyidatina Aisyah pernah berkata sesungguhnya baginda Rasulullah SAW ada bersabda yang bermaksud : "Tidak menimpa ke atas seorang mukmin satu kecelakaan, biarpun duri ataupun lebih daripada itu,melainkan Allah menggugurkan dengannya satu dosa."
                                                                       (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Terima kasih Ya Allah kerana masih sayangkan aku! 



Wednesday, January 5, 2011

Kenali Al-Imam al-Syahid Hasan al-Banna

Assalamualaikum wbt,

Imam Syahid Hasan al-Banna
Tahun lepas, bila dh kluar smap..satu perkara yg membuatkan saya btul2 rindu akan smap ni ialah biah solehahnya.Saya jadi rindu bila tgk musolla utk kali terakhir sebelum kluar dari skolah tu.Apa yg menariknya dengan musolla di asrama putri ni?Jawapannya ialah bg saya,tempat inilah jantung bg asrama kami.Setiap kali waktu solat,naqibah atau sape2 yg dtg awal ke musolla akan announce utk solat berjemaah.Alhamdulillah kat skolah ni saya ditarbiah utk sentiasa solat awal,solat berjemaah,salam jemaah,tazkirah..pagi petang baca al-ma'thurat.Senang crita apa2 perjumpaan rmai2 mst buat kat musolla.Klu dulu baca ma'thurat soghir tp lama2 dh mula baca ma'thurat kabir.Jadi,bila dh kluar smap..saya terfikir adakah apa yg saya amalkan kat skolah akan saya amalkn jugak bila dh kluar atau di u nanti?

Bukan senang nak istiqomah dlm bnda2 kebaikan yg kita buat ni..lebih2 lagi klu dok kat rumah.Haish..nafsu mmg tinggi.ada saja bnda nk buat..kmas rumahla,main internetla(fb tu tak katala),tgk tv,klu bleh nk pegi dapur slalu,kluar jalan2 kdang2 tu smpai sehari,hm byk lg la.Pendek kata,kalau tak kuatkan iman ni atau selagi iman blum diuji dengan musibah,setiap hari,2 helai muka surat al-quran blum tentu dapat dihabiskan.al-ma'thurat apatah lagi...

Baru2 ni saya teman sepupu gi kedai beli buku skolah.Disebabkan saya bkn lg budak skolah,saya pun tgkla kat bhgian novel2 n buku2 cerita.Tetiba saya terpandang buku2 agama..atas satu shelve ni,byk sekali al-ma'thurat.Berbagai2 rupa besar kecil semua ada.Terdetik dalam hati nk beli satu,hak milik sendiri.Mungkin jgk nnt boleh istiqomah sebagaimana saya n kawan2 dok baca slalu kat skolah..Alhamdulillah tak sia2 beli buku ni sebab kat bhgian belakang dia ade diceritakan sedikit sebanyak ttg penyusun al-mathurat yg kita baca selama ni.Beliau adalah Al-Imam al-Syahid Hassan al-Banna.Ikuti perjalanan hidup beliau,seorang ulama dan mujahid Islam..

Biodata penyusun 

Dilahirkan pada Oktober 1906 di desa al-Mahmudiya,Iskandariah,Mesir, beliau dibesarkan dlm keluarga yg sangat dihormati dan kuat pegangan Islam.Beliau merupakan anak sulung daripada 5 org adik beradik dan ayahnya pula,Syeikh Ahmad Ibn Abdul Rahman al-Banna ialah seorang ulama,imam,guru dan pengarang kitab2 hadis dan fiqh.Di rumah mereka terdapat satu prpustakaan yg besar,jadi ayahnya selalu mempelajari sunnah2 Rasulullah dan mngadakan perbincangan dgn kawan2 di kedai dan dirumah.Hasan al-Banna selalu jg ikut perbincangan tersebut.

Apabila semakin meningkat dewasa,ketokohan dan keilmuan yang diwarisi drpd ayahnya kian terserlah.Beliau  telah menghafaz al-Quran ketika usia masih muda dan disebabkan kebijaksanaannya jg beliau telah memasuki Darul Ulum di Kaherah ketika baru berusia 16 tahun.

Kisah hidup beliau

Di Kaherah inilah beliau terdedah dengan pergolakan politik dan aliran2 yg menentang Islam.Beliau telah menganggotai pertubuhan Islam dan menyebarkan dakwah di merata2 tempat termasuklah di kedai2 kopi dan di tempat orang ramai berhimpun.Ketika berumur 23 tahun,beliau menubuhkan Ikhwanul Muslimin yang sangat2 berpengaruh waktu itu.

Bila kerajaan Mesir tahu tentang gerakan ni,Noqrashi Pasha dari Parti al-Safdi mengharamkan Ikhwanul Muslimin atas tuduhan merancang pemberontakan utk jatuhkan kerajaan.Beliau jgk arahkan supaya kesemua cawangannya yg berjumlah lebih 3000 dibubarkan.Pengikut Ikhwanul Muslimin yg marah dengan keadaan ni mula menimbulkan ketegangan dengan pihak kerajaan.Demi mengatasi keadaan ni,pihak kerajaan menjemput Hassan al-Banna utk berunding di Pejabat Jam'iyyah al-Syubban al-Muslimin yang mana jemputan ini sebenarnya merupakan helah utk membunuh beliau...

Hari yang ditakdirkan iaitu 12 Feb 1949 jam 5 petang,Hassan al-Banna dengan iparnya Abdul Karim Mansur yg juga merupakan seorang peguam berada di pejabat tersebut.Malangnya,Menteri Zaki Ali Basya yg dikatakan akan mewakili kerajaan utk berunding tak kunjung2 tiba.Akhirnya,usai solat Isya', mereka ambil keputusan utk pulang.Ketika hndak menaiki teksi yg dipanggil, 2 org yg tak dikenali menuju ke arah teksi tersebut dan terus melepaskan tembakan pistol tepat kepada mereka.Iparnya langsung tak dapat bergerak selepas ditembak manakala Hassan al-Banna yg walaupun terkena 7 das tembakan menahan kesakitan dan berjalan msuk semula ke pejabat Jam'iyyah utk panggil ambulans.

Setibanya di hospital Qasrul 'Aini, mereka dikawal Jeneral Muhammad al-Jazzar yg tak benarkan mereka terima sebarang rawatan.Takdir Ilahi,pada pukul 12.50 mlm,Hassan al-Banna menghembuskan nafasnya yang terakhir akibat tumpahan darah yg serius.Peristiwa yg berlaku pada tanggal 12 Feb 1949 ini merupakan detik sejarah yang mungkin tidak dapat dilupakan oleh umat Islam keseluruhan khususnya para pejuang agama.Pada tarikh ini dunia telah kehilangan seorang mujahid yg juga merupakan pelopor utk menjulang agama Islam ke puncak.

Inilah sedikit sebanyak kisah hidup beliau yg saya ceritakan dan ringkaskan kembali daripada al-ma'thurat yg saya bca.Mungkin dah ramai yg tahu kisah ni tetapi tak salah utk kita berkongsi.Semoga dengan perkongsian ni,kita akan lebih mengetahui kisah hidup beliau yg berjuang bermati2an demi menegakkan Islam dan menghargai pengorbanan beliau yg dasyat ni.Berzikirlah kita setiap masa terutamnya pagi dan petang sepertimana firman Allah yg mafhumnya:

" Dan ingatlah Tuhanmu dalam hatimu, dengan rendah diri dan rasa takut, dan dengan tidak menyaringkan suara, pada waktu pagi dan petang. Dan janganlah kamu termasuk orang-orang yang lengah"
                                                                                                  (Surah al-A'raf :205)

Monday, January 3, 2011

First Day In School

3hb Jan : Hari ni merupakan hari pertama persekolahan bagi sesi 2011.Asiah n Izzah dah masuk asrama sehari sebelum,ntahla cane keadaan 2 org adik ni sbb saya tak ikut skali balik kedah hntar dyorang.Tapi rsenya Asiah ok kot sbb dia dah msuk form five.yg Izzah tu yg rsau sbb dia baru nk msuk form one.hm..harap2 okla sume.

Semalam lebih kurang pkul 10 mlm papa n umi selamat smpai kat umah.Sesampai je, apa lagi pakat kelam kabut urus barang sekolah yg adik2 sek rendah ni.hehe.waktu tu trngat zaman skolah rendah kecik2 dlu.camni gakla suasana dia.baru nk lekat lencana,baru nak cari buku,basikal tak de angin,tak jmpe stokinla haha n mcm2 lg la.Saya tolong jgk si Aya n Anis ni tulis nama kat buku.banyak btul buku bdak2 ni!dahla dh lme tak tulis.tulisan bruk kot.tp dyorg kate cantik je.hehe.at least better than their handwriting ryte :D

Pagi ni,kami bertiga bgn pkul 6.tu pun Aya dh kalut2.besela first day..(harap2 bleh maintainla).dah siap sume,ngan bju baru kasut baru beg baru semangat baru, tepat pkul 7 papa hantar gi skolah..bye2 Anis, Aya blajar rjin2!
kini dah besar.dari kiri: anis,aya izzah :)

Hm bila saya tgk suasana ni..rsa mcm cpat benor msa brlalu.igt lagi saya pun mcm dyorang jgak.bgn awal,siap2 mkn breakfast sume,mintak duit.alahai cepatnya!bila fikir yg saya ni ada lg 3 bulan cuti,mungkin msa ni pn akan cepat brlalu dan nnt saya akan kata,"dah hbis dh cuti 3 bulan?cepatnya!" pulak tu kalau saya tgk balik post ni..huhu..

So,appreciate every second in our life!

Saturday, January 1, 2011

One of my favourite Arabic songs

Suddenly i came across this song and i thought probably i should post this song in my blog to share it with everyone.Here it is, Sair by Muhammad Al Husayyan.


Mawlay Mawlaya Ya Mawlay Mawlaya
Ya Mawlay Mawlaya Ya Mawlaya 
Mawlaya Ya Mawlaya Mawlay 
Mawlaya Inni Sairun 
Lid Dini Hatman Sairun 
Fal Qudsu Sohat Ghadirun 
Adma Fuadit Thohiru

Wa Nida'ul Aqsa Bkani Fajra Wijdani 
Wa Dhomirul Ummati Ya Rabbi Mata Bila Jani 
Mujrimun Qolu Li Anni 
Arfudhuz Dzullal Kabir 
Arfudhul 'Isya Bisumtin 
Dhommahul Qahrul Marir 
Falyaqulu Ma Yaqulu 
Anta Man Arju Ridhoh 
Anta Man Ta'lamu Anni 
Laka Arkhastul Hayah 

Ya Man Ruwait, 
Bi Dimaika Asyjaral 'Izzati Wal Intisar In Yasriquka Min Tarikhina, 
Lan Yanzi'uka Min Sudurina Ya Syahid Ya Syahid Ya Syahid..

Tahun Baru, Azam Baru

Selamat Tahun Baru semua!Sekarang ni saya kat umah kakk kat shah alam.umah k tim.Tau tak?saya sebenarnya tak tau pun yg hari ni dah msuk tahun baru.Padanla nk dekat2 pukul 12 tu belambak2 msg msuk wish tahun baru.hehh.apa laa..sebenarnya saya dan abg can gi umah k tim ni sebab kat umah tak dak orang.kami kami berdua je ngan maid.Sume balik kampung tp kami nak dok sini.pulak tu abg can nk beli baju so dia ajak k tim kuar skali. Alang2 dah jalan jauh,we decided to stay overnight here.rezeki saya,umah k tim ni dekat sangat ngan i-city,so mlm tu tepat kul 12 kami semua pakat kluar umah tgk bunga api yang sangtlah cantik!heh.kami tengok kat depan pintu pagar je tp okla kan :)
                                      
we were hypnotized!
and mesmerized ;)
Dengan ini maka rasmilah saya menjejakkan kaki ke tahun 2011 menggantikan 2010 yg penuh dengan 1001 kenangan dan sejarah.Ya..kenangan dengan kengkawan kat smap n smkas atau lebih tepat lg di sekolah menengah.no more school uniforms!huhu.baju2 n buku2 sume dah kasi kat asiah,adik yg skang ni form 5..
Si Asiah spm's victim 2011.gud luck deh.
Sebenarnya azam utk thun baru dah diset ikut kalendar hijrah.Lepas bace doa akhir dan awal tahun..terdetik dalam hati satu perasan utk berubh kpd sesuatu yang baru dan lbih baik.Semua org insyaAllah akan rse camtu..yelah fitrah manusia sememangnya sukakan kebaikan.itulah hijrah..Untuk tahun ni,saya berazam :
  1. untuk lebih matang dlm setiap perkara (avoid silly mistakes n lebih berhati2 bila buat keputusan)
  2. jadi seorang yg sgt penyabar :D especially bila adik2 buat semak rumah setiap lima minit.huhuuh its ok..kita kemas balik dengan ikhlas..dan jgk sabar dengan perangai manusia yg kadang2 kita susah btul nk phm.
  3. tak peduli apa orang nak kata asalkan kita di jalan yg benar!
  4. dimana pun berada,akhlak dan suruhan Islam mesti dijaga.insyaAllah.
Semoga apa yg saya azamkan ni dapat saya laksanakan dengan baik dan seandainya saya lupa,smoga Allah mengingatkan saya, ameen..

Semoga tahun ini lebih baik daripada tahun sebelumnya... :)

“No one can go back and make a  new start, but anyone can start from now and make a  new ending.”