Sunday, January 23, 2011

My Bakery Class

Assalamualaikum..


Sebelum tu..sori bangat sebb tak dapat nk update belog untuk beberapa hari yg lalu..sbbnye saya gi kem kat morib..bes...! :D nnt saya blogkan k.


Kali ni nak post pasal my bakery class yg tertunda, tak smpat nk tulis..class memasak yang julung2 kalinya saya join.,tak pernah terfikir pun nak gi kelas2 mcm ni.hehe.Ini dia kisahnya..



Hari khamis bertarikh 20 Jan yang lalu,umi dengan semangatnya telah hntar sya ke kelas bakery kat bukit rhman putra (igtkan jauh..kat brp je rupenye =,=) Seperti biasa,saya org terakhir yg smpai.Haii,msuk2 tu, malunya sbb sya nmpk ibu2 je..adela kakk2 di hujung skali.huhu ape2 jelah.segannya dh le lmbat..


Tak pelah,niat di hati nak belajar.Waktu tu chef dah start kelas.Dah msuk resepi pertama dan of course blurr gle tak tau apa.Yang second punya resepi baru fhm sikit..Lama2 rsa syok sangat kelas ni.Ibu2nya yang sporting dan chefnya yg tak berhenti bercakap.Terkejar2 saya mnulis setiap patah.takut2 terlepas satu step hbis tak jadi muffin ku.


Hbis satu resepi trus gi resepi seterusnya smpaila sedar tak sedar dah 7 jenis muffin kami buat.Kelas dia tak delah sorg2 kena buat (igtkan camtu) rupa2nya kita tgk je chef tu buat mcm mne and then kalau ade part2 yang boleh ditolong cam kacau2 ke, letak dalam cup ke,kluarkan tray dr oven ke..haa bolehla buat.Kelasnya bebas, boleh msuk kat ruang chef tu untuk tgk atau ape sje.Seronokla,rse cam dapur sendiri :D Sambil2 buat tu bolehla tanya apa sja yang terbuku di hati.


kami tekun menulis setiap patah
Chef ajar buat hiasan carrot.guling2 sje
sape yang tak nmpk bolehla dongak tgk kat skrin kat atas
ibu2 tolong sapu icing
Saya ade tanye chef apsal hari tu saya buat muffin blueberry,bila panas sedap makan..lmbut je isinya tp bila dh sejut muffin tu jadi bantat.Keras n padat gitu.Chef kata maybe sebb kacau adunan tepung tu lama sangat..Jangan lama2 kna ikut masa dia..10 min awal untuk adunan pertama.kacau smpai sebati.Dah sebati speed 1 min then trus stop.Begitu...!


Kami buat tak henti.smpaila terlebih masa.Daripada kelas ni saya dapat tahu apa asas sbrnya utk nak buat muffin.Sekadar untuk perkongsian bg mereka yg ingin tahu:

Asas pelbagai muffin:

bahan2:
500gm butter
500gm gula caster
10 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
200ml susu cair
500gm tepung gandum

steps:

  1. Adun butter + gula (10 min putar laju)
  2. + telur dan esen vanilla (5 min) lpas waktu ni la, boleh kalau nak letak sbrang pewarna
  3. + susu dan tepung di msukkan sket2 selang seli-bila dah sebati speed 1 min then stop 
Selesai memasak semuanya, kami susun cantik2 semua jenis muffin tu kat atas meja.Ini dia hasilnya,

  
Leganya...siap pun akhirnya!rsa puas sgt bila tgk smua muffin ni menjadi.(buat dgn chef memangla..cuba buat sendiri.huhu)Nanti bila free2 plus rajin bolehla buat, mkn dgn adik2 n family :) sekian saja..Alhmdulillah bertmbah jugak ilmu masakn saya yang cetek ni.Terima kasih bebanyak kepada ibu2 dan kakak2 yang trut serta meriahkan lagi kelas.InsyaAllah saya akan join lagi LMC bakery class!

Chef Fauziah kita yang sporting

4 comments:

Shirou said...

maafkan ana..
nak tanya, bahan-bahan asas nak buat muffin tak termasuk coklat ke?
Coklat sekadar bahan tambahan atau untuk seasoning sahaja?

NAni said...

wah berminat jgk nta ye.ni sekadar asas utk segala jenis muffin.muffin kan ade byk jenis,banana walnut,mix fruit,carrot dsb.ikutlah,klu nk buat choclate muffin boleh adun skali serbuk koko tu skali dgn tepung dalam steps ketiga.

Shirou said...

ohhh...
Alhamdulillah....
Ana mula-mula tak suka muffin ini, sebab ana pernah makan muffin coklat sahaja. Kemudian terus fobia. Ana ingatkan bahan asasnya termasuk coklat. Coklat apabila digabungkan dengan butter atau tepung...rasanya memang mengerikan. Yosh!!
Bolehlah cuba lepas ini, muffin tanpa coklat..hidup selamat!

NAni said...

chaiyok2!