Tuesday, June 7, 2016

Keep going nani

Hari ini punya kisah.

Aku present long case cerebral palsy dg seorang Dr yang aku sgt takut kalau kena present dg dia. Tp sudah lumrah, kita memang akan diuji dg sesuatu yang kita nak hindari. Huhu. Hari ini takdirnya berlaku. Aku tak happy sangat pun after presentation td sebab byk gila kena komen. Mcm setiap point aku cakap Dr akan komen. Huhu yelah Dr tak marah sangat pun. Cumanya aku sndiri kadang rasa down sebab aku tak dapat perform dengan baik. Padahal aku dah prepare mcm apa kot utk case ni..

I just want to say to myself, janganla cepat sangat rasa down nani. Selalu camtu.huhu :(( Jangan cepat rasa lemah dan sedih. Ini kan jalan yang dah kau pilih. U must be bold, be strong and have faith. 

This is definitely not going to be the last time u're being scolded.  Pasti dan pasti lepas ni kau akan kena lagi. Because that's how medical students grow. Huhu keep thinking positive.. Keep refreshing ur niat..

Belajar kerana Allah. Belajar untuk akhirat, bukan untuk dunia semata. 

Dalam berduka ni, alhamdulillah Allah takdirkan aku dapat patient yang sgt cooperative dan sanngat baik. Keluarganya pun baik. Bila dengan mereka, aku rasa hepi sgt. Dah mcm tetiba dapat family angkat pula kat sabah ni. Aku jadi rapat dengan dorang sebab aku ke rumah patient ni sendiri utk clerk and kat rumah, kena layan baik sangat. Makan sedap2 and lepak kat rumah dia smpai malam mcm kat rumah sendiri pula.. :) alhmdulillah.. Moga Allah sntiasa murahkan rezeki family adik ni. Beruntung adik syazleena, dapat family yang sgt supportive dan penuh dengan kasih sayang. 

Itulah.. dalam kesusahan, ada kesenangan. Alhmdulillah..

This is just a note to myself. Sebab aku selalu lupa dan lemah semangat.

Kena selalu cakap pada diri kau nani,  senyum, sabar and say alhamdulillah! Huhu :)

Kenangan bergambar dengan kak long, abg dan adik syazleena. U guys are the reason for me to keep smiling. InshaAllah I will improve myself to serve u better in the future iAllah.
07/06/2016


6 comments:

muhdrazif said...

wah, hari tu dapat ptns drpd Sabah, steroid resistant NS. Ayah dia boleh dikatakan ayah mithali. Semua hx taken drpd ayah. Complete pulak tu!

Eh, macam tkda kaitan pulak. Haha.
Kuatkan hati nani, life is getting tougher on each step ahead.

Dendei said...

Stay strong nani.

I noe u can duit! 😘

Dendei said...
This comment has been removed by the author.
Maryam Hanani Abdul Razak said...

Kan,org sabah mmg baik2!:) thnk u dr razif. All the best too ;)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Can duitt hhuu. Skit ja lg kak. Skitt ja lagi

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)