Tuesday, February 26, 2013

nasihat kekanda


Aku sedih suatu hari memikirkan banyak benda yang bermain dalam fikiran. Masalah dengan perangai kawan yang bermacam ragam. Ditambah lagi, kena marah dengan Dr masa praktikal.

Im stressed. I cried that night, praying that Allah would show me some way.

Tak lama lepas tu, kakak di mesir telefon buat julung2 kalinya. Aku pun dah tak ingat bila last time aku dengar suara dia. yaAllaaahhh.. rasa cam nak nangis sebab rasa terharu Allah hadirkan seseorang just right after I told Him everything about my problem and sadness.huhu.

***
 “Org yang bersyukur takkan penah sedih tahu”

“Keeps on berselawat n berzikir stiap hari 100 kali n believe in Allah, iA if Allah nak bagi hang besfren, 10 org pun dia blh bagi sekelip mata tau. cume Dia tgh nak uji hang la tu.”

“Bila sedih time tu hang ingat la betapa banyak nikmat lain yg Allah bg kat hg n tak bg kat dorang malah lebih lagi dr dorang like result hg, family bahagia n etc n automatik hang akan rase bersyukur n happy n rase sgt bertuah n of kos, kalau kita bersyukur, Allah tambah nikmat lagi”

“Ingat segala nikmat2 besar Allah bagi kat hang”

“SENYUM...N CAKAP ALHAMDULILLAH”

“iA hati yang tenang hanyalah hati yang bersyukur”

“Allah pun tau hang tgh sedih tu, don worry..”

***
Mungkin Allah memberi ilham kat Ijah untuk menegur aku supaya lebih banyak bersyukur dan jangan hitung nikmat yang Dia bagi pada orang lain. Bersyukur, dan bersabar. Setiap orang berbeza, dan punya kelebihan dan kelemahan yang tersendiri. Hakikatnya, tiada manusia yang sempurna.

Aku akan ingat tu, aku akan cuba amalkan.

SENYUM, SABAR…DAN CAKAP ALHAMDULILLAH!


13 comments:

Muhammad Iqbal said...

"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?


Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta."

(Al-'Ankabuut 29:2-3)


Apabila kita cuba semakin pantas lari kepada-Nya, maka Allah akan uji kita dengan ujian-ujian yang tidak disangka-sangka.

Jika sebelum ini, sukar menangis untuk pinta pertolongan-Nya menghdapi masalah, kali ini Allah beri kita peluang menangis. Tangisan yang berpotensi untuk memadamkan segala dosa kita.

Semakin meningkat umur, semakin bertambah amanah untuk ditanggung dipundak. Sabarlah :)

Senyum, pelindung masalah yang terbaik. Mendidik jiwa positif.^^

MiSs iiMa said...

Asyik sedeh je, tgk mcm kaktim ni, ceria je dimana saje :D

acan.community said...

Gudluck kak Yam ! Kak Yam boleh ! :D

Maryam Hanani Abdul Razak said...

syukran iqbal.syukran:)

bagila tips kak tim cammana nak ceria dimana saje :P

Maryam Hanani Abdul Razak said...

acan ;)

Maryam Hanani Abdul Razak said...
This comment has been removed by the author.
Dr. Syaef said...

Hidup memang begitu. Hehe. Tak kan asyik nak gembira je,tak normal begitu. Keep calm and enjoy your life.:)

Asiah Razak said...

i face the same thing..juz like u.but in different ways..i also cry..juz like you.. but never give up seeking Allah's mercy and blessing :)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

bah..btul la tu huhu.tima kasih dr syaef:)

adik: yap, never give up okay?:)

malina ruddin said...

maryam hanani :)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

awak:')

Fairuz Mahamod said...

nanii..jgn sedih2. semoga kau sntiasa dlm perlindunganNya. :))

Maryam Hanani Abdul Razak said...

thanks fairuz.ameenn