Friday, July 26, 2013

Orang asli Pos Kuala Mu

Assalamualaikum semua. :) apa habaq iman anda? macam mana progress ibadah anda di bulan ramadahan ini? semakin baik, steady atau dah pikiaq raya jaa. Baju raya warna apa. Dah cukup 5 helai ke belum. haaih. wake up wake up. Ramadhan dah nak habis!

InshaAllah harap2nya semua sedar akan hakikat itu, dan cuba sedaya upaya untuk rebut peluang beribadah n berdoa banyak2 dalam bulan mulia ni. (Even aku dah kene sound dengan ijah sebab update blog instead of tadarus.huhu)

Kali ni expresso punya update. Sebab banyak benda lagi nak buat, dan jugak sebenarnya dah langgar peraturan waktu tidur.

Alhamdulillah, jumaat yang lalu 19-21hb july, kami bertiga (aku. adek dan ijah) ikut papa ke program yayasan al-khalifah di perkampungan orang asli Pos Kuala Mu, kelate dan singgah sebentar di Tuel, gua musang untuk hantar stok makanan. Apa yang dapat bisa ku cakap, alhamdulilaahhh. 3 hari yang sangat best walaupun perjalanan ke kampung org asli tu hampir2 membuatkan aku btul2 nak batal kan posa dah huhuhu. Sangatlah pedalaman, disebalik gunung2 yang aku dah bapa kali berfikir mcm mana orang asli bleh masuk sampai ke dalam ni. huhu. hebat depa ni. :)

Ku biarkan gambar2 ini pula bercerita. InshaAllah, jika tiada aral melintang, besok aku ke kelantan lagi, inshaAllah :))

bersungguh betul adik2 ni :') walaupun kami cuma nak bagi belon..

cakap ape? "terima kasih, alhamdulillah" :)) -walaupun kampung ni cuma 30 percent sahaja yang Islam, tp budak2 ni semua kami didik dengan cara Islam. mudah2an bila mereka besar nanti, mereka lebih kenal dan bawa Islam ke dalam diri, keluarga dan masyarakat. ameen.

lepas sesi belajar ambik wudu'. sempat posing dulu ;P

ini ratu batu seremban masa sekolah pun boleh kalah dengan budak2 asli ni. haih buat malu ja haha. sape la yang ajar budak2 ni main batu seremban...konfius..

persiapan untuk berbuka puasa. masak mesti buat untuk sekampung!

ops dik, sabaq sabaq tak masuk waktu lagi :P - bg masy org asli, kurma pun dorang boleh berebut :') betapa bersyukurya dapat makanan..alhamdulillah.

Atas pondok sewang. tempat ni berangin je walaupun matahari panas terik! patutla org asli suka tinggal di rumah sebegini walaupun kerajaan dah buat rumah batu untuk dorg. hm..

cuba teka kat mana ni? hihi kami waktu ni kat atas land rover (land rover ke name die) jalan2 kat kampung. tu muka orang jakun. :P

Terpegun melihat suasana rumah yang bersih dan tersusun rapi. Ni rumah tok batin. semua alat masak dia ada, supaya senang nak buat jamuan raya. Kalah sesetengah rumah orang di bandar, ops.:)

Kenangan :))

TV3 pun bleh sampai sini. cayalah..syabas yayasan al-khalifah :)

TV Hijrah pun tak nak ketingalan. Ijah di belakang curik2 nak masuk kamera tp malangnya xberjaya :P

Pengagihan beg2 hasil sumbangan kepada anak2 orang asli. alhamdulilahhh :) hepi sangat bebudak tu. sampai yang tak skolah pun beratur jugak nak beg. alahai kesian..

Alhamdulillah, insan ini berjaya mengucap 2 kalimah syahadah walaupun ibu bapanya sudah lama memeluk agama Islam. :') alhamdulillah.. " yaAllah, janganlah Engkai pesongkan hati kami setelah Engkau memberi hidayah kepada kami" ameen..

Dari kecik kami ikut papa ke orang asli, aku rasa ini satu2nya gambar yang ada muka kami bersama.:) 

Selesai. Pengalaman berharga, alhamdulillah Allah mudahkan. Semoga terus tsabat di jalan ini. Ameen.
Assalamualaikum dan selamat malam :))

12 comments:

Asiah Razak said...

nice :)

Muhammad Iqbal said...

Subhanallah, bestnya... :)

MiSs iiMa said...

Jelesnya..kaktim rs kaktim pun penah masuk kg org asli ng papa tp tk penah join program mcm ni.bagusla nani ijah n asiah dpt peluang ni waktu masih muda dan single.insyaAllh bertambah saham akhirat.semoga dpt jodoh yg sama2 leh sambung perjuangan papa ni.kakak2 mcm da tade harapan dah huhu.
P/s: penat ijah sengeh nk masuk tv ekeke

MiSs iiMa said...

Jelesnya..kaktim rs kaktim pun penah masuk kg org asli ng papa tp tk penah join program mcm ni.bagusla nani ijah n asiah dpt peluang ni waktu masih muda dan single.insyaAllh bertambah saham akhirat.semoga dpt jodoh yg sama2 leh sambung perjuangan papa ni.kakak2 mcm da tade harapan dah huhu.
P/s: penat ijah sengeh nk masuk tv ekeke

Anonymous said...

Subhanallah..!!! Seronoknya..dapat pngalaman bqu, ilmu bqu, adek2 bqu, saudara/ri islam yg bqu..yg paling best, brpa byk la saham akhirat yg anti dpt nie..di bulan ramadan yg berkat pulak..masya Allah..digandakan pahala brlipat2 ganda..smoga Allah mmberi kkuatan kpd anti dan kita smua utk menambahkan lagi amalan2 serta bekalan akhirat kelak..ameen

Maryam Hanani Abdul Razak said...

ktim: nak kata lama tak lama dah kak tim xmasuk org asli, igt xlg uncle aziz? nani jumpa dia baru2 ni.dia igt nani ni kaktim. hehe.sbb dia kte besar2 nani ni le kaktim dok msuk org asli. la ni dah beranak sorang dah..

Maryam Hanani Abdul Razak said...

anony: syukran ya habib. inshaAllah ameen doanya..tapi, siapa ni ya?

Anonymous said...

Tak perlulah ketahui siapa diri ini..harap anti teruskan meningkat ketaqwaan serta cinta kpd Nya..

"Biar sendiri hingga hujung nyawa, asal x sepi dari KASIH NYA"

Maryam Hanani Abdul Razak said...

terima kasih. :)

ayu said...

kuala mu ni area perak kn..bkn kelantan lg

Ain Najwa said...

Rindunye nak turun program..1st time join prgm org asli ni..dgn Dr razak kat kuala mu gak..ada 2 pmpuan je masa tu..kalu tak, taknak ikot, tp pakchan n gang 'paksa' ikot..katanya, kena ada sisters utk layan kaum perempuan. Alhamdulillah, byk pengalaman dpt dr situ...

Maryam Hanani Abdul Razak said...

@ayu: eh? dh tertuka sbb asyik dok ulang alik dr tuel ke kuala mu.hm..rse pun mcm perak jugak..he he..

@kak awe: tulaa akak, dh kawen susah la skit dh kan. dg anak2 lagi..mmm sib baik la sy xkawen lagi kikiki.