Friday, September 20, 2013

Hari Raya Aidilfitri 2013

Assalamualaikum wbt

Malam ni tiba2 datang mood ape ntah tergerak hati aku untuk melawat blog sendiri yang kusam dan masam ini. huhu apela nasib ikau blog..kesian betul. Tapi tak pe. sebagai hadiah aku telah memberi baju baru untuk blog ni. he he. Nampakla ceria dan sihat sikit. ;)

Untuk update secara ringkas tentang keadaan aku sekarang. Pagi tadi baru saja habis end module test bagi modul pertama aku di UMS sebagai pelajar tahun kedua bidang perubatan. eceh tahun kedua sudahh wohoo. Alhamdulillah ;)) Ala kulli hal, semuanya berjalan dengan lancar sepanjang tempoh aku berlajar di tahun satu. Besalah, ada masam manis pahit payau lemau *lemau pun bulleh* yang aku tempuhi sepanjang semester lalu. dan aku rasa bukan aku saja, kawan2 yang lain pun pasti merasakan hal yang sama, turun naik jatuh bangun masa di tahun satu. Apapun alhamdulillah, aku belajar banyak benda. Bukan saja dari segi ilmu medic tu sendiri, tapi jugak value2 lain dalam kehidupan. especially perangai dan ragam sabahat2 seperjuangan yang bakal bersama untuk tempoh 4 tahun lagi ni, inshaAllah.

Tajuk pun pasal hari raya. so cukup2 la tu, cakap pasal raya pulak. Tahun ni sambutan raya lain sedikit sebab semua adik beradik yang dah kawen pegi beraya kat rumah mertua masing2. Jadi yang tinggal dirumah hanyalah geng2 bujang dan slim (except abg can) menyambut raya bersama. Memula aku sedih la jugak sebab fikir nanti suasana mesti tak meriah dan riuh berbanding kalau semua 15 beradik dengn cucu cicit (kecuali family kak cah di uk) ada kat rumah. Tapi, selepas mendapat duit raya yang awesome daripada abg can, happy nih. Trus bersemangat. hihhii. So tak de la sedih sangat. Ditambah pulak dengan perangai sengal abg can yang ntah pape tu, dah cukup untuk menaikkan suasana riuh di pagi raya. :) Tak pela tahun ni berbeza skit, kami meriah dengan cara yang lain ;)

Oh ya, selain drpd turn balik beraya di rumah mertua, kami pn xkesah la sgt xdpt kumpul 1st day raya sebab abg can dah nak kawen raya ketiga tu. Soo, kami decided untuk berkumpul saja time kenduri nanti di rumah. And noww dah pun masuk bulan 9, abg can dah pun selamat bergelar suami selama hampir 1 bulan untuk isterinya, kak amy tercinta.ecece.:) Cerita pasal kenduri, itu lain entri lah ya inshaAllah. Apapun untuk abg can, huhu dah kawen dah abgku yang terakhir ni. Alhamdulillah, nani hepi untuk abg can. Semoga mawaddah yang dibina terus kekal selamanya hingga ke syurga. ameen :)

Kenangan aidilfitri 1434H.

nani rasa ni first time gamba raya ambik kat luar rumah dengan sempoi dan selambernya. gamba pun tak cukup korum sebab sorang terpaksa jadi tukang ambik gambar. dengan yang lain pn entah gi kemana..hehe.missing in action.

ini family kakak sulung yg beraya di uk. Kak cah dan keluarganya. tahun ni sambut dengan orang baru, si kecil comel aini safiyyah :)  

family kakak kedua, kak yah n abg ajoi yang beraye di perak. kenape tutup mate tu iman...;)

kakak ketiga, kak ning dan suami tercenta abg shime yang beraye di melake. *ehh silap di perak, rumah mertua. sweeet couple :)

family abg keempat, abg nas n kak dayah beraye di subang. kemana dah anak2 nye?

family kakak kelima, kak tim n abg saiful beraye kat shah alam. ni gmba kat mane ntah. haha. kak tim pun tade. jadi tukang ambik gmba la kot 

[update] haha nah ktim..special punya. nani xphm mcm mana ktim bleh slim dalam gambar ni:P
btw cantik baju raye!! bleh la perturun kat nani lepas ni..hihi.. 

ni abg keenam nih menikmati raya terakhir sebagai abang bujang. haila muka sebijik ikut papa. kalau ada abg mer dan kak yah, dah bleh buat caption "doctors in the house" :)

[update] xjumpa gambar raya utk abg ketujuh ni. abg mer n isterinya yg disebelah kiri bukan sblh kanan tu :P anaknya pun, faris dah besaar sgt.;) antara tiga2 abg, aku pling rapat dengan abg mer ni la seblum dia pergi jordan utk sambung blajar. serius sedih..sgt time tu. balik2 dr jordan, dengan 3 sijil skali abg mer bawak balik, sijil perubatan, sijil kawen dan sijil lahir anak! ;D

[update] yg muka bahagia dapat duit raya tu kakak ak yang kelapan.hahha.dah nk msuk final year farmasi dekat zagazig, mesir. masih single n available. bagus oo ijah ni...seorang yg a'bidah, bukan bida'ah haha.kat rumah masa terluang akn diisi dengan solat sunat saja mashaAllah. bgus ijah bagus. no wonder la dpt best student sokmo.:P 

[update] yg macam bienda tu adik ak yang kesepuluh. ha cukup dah pun kami sepuluh beradik. asiah ni masih belajar di tahun satu di usim. adek ni nampak je rilek taapi juara syarahan oo ni. haha. suka membaca, menulis, bersyarah sorg2..memang beza dg km yg lain ni. skrang dia dh start menulis artikel kt surat khbar. ntah2 satu hari nt jadi motivator plak kt tv. wah siapa tau..ameen!

umi and kelima-lima adik2 ku.suka sangat gamba ni.;)) 

[update] jadi model sambilan di pagi raya ;P generasi terakhir, anak2 mama :)

abg can yang kuat makan..

dan akhir sekali, buah hati jantung tercinta. the best father ever.. Papa ;)

Selamat menyambut raya haji plak tak lama lagi..kekke..
Alhamdulillah ala kulli hal..alhamdulillah ala kulli ni'mah. Selamat malam semua..bye! 
Assalamualaikum^^

15 comments:

MiSs iiMa said...

nani mmg saje tak nak gamba kaktim yg cun ni..kan banyak je kt facebook tu.hmm

Maryam Hanani Abdul Razak said...

haha...tak terpikir plak..

muhdrazif said...

besaunya family chain. haha

Maryam Hanani Abdul Razak said...

besau dan semakin membesau inshaAllah..;D

muhdrazif said...

bila nk tambah besau lagi? :p haha

orenmon said...

Assalamualaikum nani :D Bestnye baca entry kali. I'm actually your silent reader, tak penah komen di blog mahupun di fb. HAHA. Alhamdulilah family nani dh makin besor and ramai dah kawen beranak pinak. Mase kenal nani dlu, abg amer tu baru kawen kott kat jordan. How time flies!! Annnnd, hope nani masih egt sahabatmu ini sobs sobs sedinya lama tak jumpa nani :(

Anonymous said...

weyy gamba kakak ke 8 takdela skrgggg how could uuuuuu :(( taknakla bace blog hang dh

Anonymous said...

weyy gamba kakak ke 8 takdela skrgggg how could uuuuuu :(( taknakla bace blog hang dh

Maryam Hanani Abdul Razak said...

ya Allah ajmaaaaaaaaaaaaaal

Maryam Hanani Abdul Razak said...

ijah oi haha sengalla.muka hang ni dah belambak siap ada satu entri lagi nama dia. tamaq betul

muhd ihsan said...

Hepi family benor nengoknya depa.hehe.moga lahir ramai pjuang2 agama dr rantaian ini:-)

Anonymous said...

cik nani, bila masa plk kak any beraya kat Melaka? huhu

Maryam Hanani Abdul Razak said...

ihsan: hehe.amin doanya :)

kak ning: alamak silapp. tertukar habis semua ayyo.

abang Blogger said...

mana gamba sepupu kesayangan ni (aku)? ni yg nk kecik hati dan merajuk bagai..

Maryam Hanani Abdul Razak said...

sepupu kesayangan byk sgt la abg blogger.tu kena buat entri lain :P