Friday, July 24, 2015

Diari pasca raya ;)

Bismillah, assalamualaikum:)

Di malam yg hening, yg kedengaran cuma bunyi kipas, pandang ke kiri roomate dah tido, pandang ke belakang, sunyi sepi, pandang jam, lagi 5 minit pkul 12 malam ;') alhamdulillah akhirnya Allah bg kesempatan untuk aku bukak blog pada malam Jumaat ni. hihi. rindunya nak menulis!

Harapnya masih belum terlambat untuk aku ucapkan, Selamat Hari Raya, mohon maaf zahir dan batin kepada seluruh umat Islam dan bg insan2 yg mengenali diri ini. Sungguh, raya tahun ni yg paling sadis sekali. ;'D tapi tak pa, dapat beraya kat rumah sekali dengan papa n umi pun dah ckup buat aku bersyukur, Ramai lg kawan2 yg di luar negara xdpt balik beraya dg keluarga.. haaa bersyukur skit maryam hananii. Tahun ni giliran beraya di rumah mertua. so kami beraya seadanya di pagi 1 syawal. Tak ramai yg ada kt rumah, tp alhmdulillah meriah :) tahun depan mana tahu aku pulak beraya rumah mertua *hahaha gelak sndiri* berangan ja kau nani. Tahun depan turn rumah papa la pulak, dah tahun ni rumah mertua.yaaay ,harap di panjangkan umur utk bertemu ramadhan dan raya tahun depan, inshaAllah..ameen..:) 


Raya ke-4 baru2 ni aku dah start kelas di Sabah. Alhamdulillah I'm now officially a year 4 medical student, inshaAllah. Tak pernah tersangka akan begitu cepat masa berlalu. Dlu masa 1st year rasa cam abang kakak senior yg 4th year besaq2 belaka. Professional gitu. kalau lalu tepi berdebar je rasa *amboi over jugak haha* tak delah. rasa hormat sgt kat senior and wonder macam mana dorg dah boleh sampai and lepas dugaan n ujian dalam medic ni. bukan senang..aku pun igt nak berenti dah dlu. tapi alhmdulillah, sedar tak sedar, aku sendiri dah naik ke year 4. Tahniah untuk diri sendiri.. ;') 

Tahun 4 di mulakan dengan posting forensik, Bila masuk posting ni, maka dg automatiknya terigtlah daku pada abg kesayangan yang sedang bekerja di bahagian forensik hospital temerloh, pahang. Abg merrr :) Sedih, cuti baru2 ni tak sempat pun jumpa abg mer walaupun cuti nak dekat sebulan lebih kt rumah. raya pun xsempa jumpa... T.T entah adala tu hikmahnya mungkin. 


Abg Amir. Antra abg yang aku sgt rapat sebelum dia ke jordan utk sambung pengajian. Abg tempat di mana aku byk merujuk soal2 dunia dan akhirat. Semua benda aku kongsikan dg abg mer, dan boleh dikatakan, walaupun abg mer tak pernah ada fb dan media sosial nya yg lain, kecuali whatsapp Abg mer sentiasa update ja dg perkembangan aku hehe. Itu lah abg mer :) Skrng abg mer berkhidmat di jabatan forensik sbg MO merangkap ketua jabatan di sna. Abg mer jugak dh start mengajar, jd lecturer forensik utk student2 medic USIM, haa senangla aku minta tips pasni hehehe. 

Belakang ni, semenjak start kelas forensik. aku perasan sesuatu yg kdg2 aku lupa akan hal tu. Al-maklum lecture2 aku smua dah tentang mayat. Hari2 belajar tentang perkara yg berkaitan mayat. Macam mana boleh mati, penyebab kematian yg sebenar, keadaan semasa mati, tanda2 bukti pada bdan mayat, dan mcm2 lagi. Kadang2 masa kat kelas, dada pun terasa sempit bila terigtkan kematian. Teringat dan terpikir penghujung kita nanti mcm mna pula..Betullah, posting ni sangat mengingatkan aku pada kematian. dan.. aku tersedar, untuk lebih menghargai org di sekeliling yg pernah hadir dalam hidup. Sbb kita tak tahu, bila kita akan dijemput kembali, bila mereka yg kita sayang akan pergi. Bila2 masa shaja, sepertimana bila2 masa saja panggilan post mortem yg akan kami terima.  

Nak cerita panjang lagi, tapi ckuplah untuk malam ni. Lewat pulak lepas tgk jam. Besok ada kelas.. heew ;') ..Dah jadi mcm diari pulak blog kesayangan ku ini hehe, Tadi sempat call abg mer, dan byk abg mer bg nasihat ttg posting forensik ni. Antranya, selalu la amalkan ayat kursi. dan baca dg cara yg betul, kalau tahu makna, itu lg terbaik. Betulkan niat dan smoga apa yg kita beljar ni lagi mendekatkan diri kepada Pencipta, inshaAllah.. Terima kasih abg mer, Allahu yubarik feek. :)

Gambar 6 tahun yang lalu ;') boleh buat iklan gigi dah muka abg mer tu hihi.

Terima kasih yaAllah untuk segala nikmat yg Engkau berikan kepadaku. Terima kasih yaAllah atas insan2 yang Engkau hadirkan dalam hidup ku ini. Ampunilah dosa mereka, permudahkanlah urusan mereka dan berilah yg terbaik dalam setiap apa yg mereka lakukan.


"YaAllah, ampunilah dosaku, dosa kedua ibu bapaku, dosa ahli keluargaku, dosa guru2 ku dan dosa sahabat2 ku. Matikanlah kami dalam keadaan beriman dan kumpulkanlah kami bersama para solihin...ameen.."


Assalamualaikum, dan selamat malam.. :)
 

  

5 comments:

Asyran Othman said...

Salam Aidilfitri kak yam. Hahaha
*sedih weh beraya kat luar negara ni. Hahaha TT

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Acan ke nii?? Takut salah org o_o

Asyran Othman said...

Yela. Hadui baru 3 tahun lebih takkan dah tak ingat kut. Haha

AS said...

Hi Maryam, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@zalora.com.my. I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

haha acan can cann

hi nurul aini:)