Tuesday, May 8, 2012

dia yang ku panggil mama

Backdated entry.
with mama

26 April 2012
merupakan ulangtahun hari lahirnya
dia insan luar biasa
walau pun cukup aku kenal hanya pada nama
tiap kali mereka bercerita tentangnya padaku
tiada yang ku dengar melainkan
yang indah, yang baik, yang hebat hebat belaka

hari ni cukup 17 tahun dia meninggalkan aku
terasa jauh pada fizikal dan pandangan
tapi dalam hati dan ingatan dekat sekali
ucapan doa dan alunan al-Quran
cuma itu yang bisa aku panjatkan
buat dia yang sangat aku rindukan

semua benda ku rasa rindu
rindu untuk menatap wajah
rindu untuk berbicara dengannya
rindu untuk merasa pelukan
dan rindu untuk mencium tangannya
dialah insan satu satunya di dunia
insan yang ku gelar sebagai mama..

Ma...selamat hari lahir..nani sayangkan mama..nani rindu sangat kat mama.anak mama ni dah besar sekarang...
Semoga Allah menjaga mama kat sana dan tempatkan mama bersama orang orang yang soleh,orang orang yang Dia sayang..ameen.



dari kami semua anak anakmu.Aisyah, Munirah, Noraini, Anas, Fatimah, Ihsan, Amir, Khadijah, Maryam Hanani, Asiah.



 

                                                                                                  
                                

untuk kawan kawan yang masih dapat merasa makan makanan kegemaran yang mak masak setiap kali balik rumah, kadang2 waktu kat asrama dulu mak selalu datang jenguk,dengan bawak bekal lagi tak pun pegi makan kat luar, gi shopping mall untuk beli barang keperluan, bagi hadiah bila dapat keputusan baik, bagi surat dan kad ucapan hari jadi, dan macam macam lagi yang seorang ibu akan lakukan untuk anaknya, kalian bersyukurlah.hargailah.kadang kadang aku rasa cemburu, sebab aku antara orang yang tak dapat merasai semua tu.





16 comments:

MiSs iiMa said...

kadang2 bila kaktim teringat mama, kaktim terpk macam mana lah perasaan adik2 kaktim yg tak sempat merasa kasih syg mama..sehingga kdg2 kaktim rs kecewa/marah (tk tahu pd siapa)sebb mama pergi terlalu awal.tp yakinlah nani,kasih syg mama terlalu kuat smpaikan sekrg pun kita masih merinduinya.mama pergi dgn meninggalkan doa2 yg sentiasa mengiringi/memayungi hidup anak2nya.pasti disana mama pun merindui kita.insyaAllah semoga nani bertemu jodoh yg baik, yg punya ibu yg menyayangi nani nanti :)
dah ade ke??

Anonymous said...

You should be proud sayang.. sbb dlm ramai2 anak, Nani jer yg mewarisi mata seperti mama..
Kak Any percaya... kalau mama masih hidup, dia pun mesti berbangga sbb anak kecil yg selalu nangis masa kecik2 dulu skrg dah dewasa and become a tough girl. Moga kasih sayang kita utk mama tak akan luput sampai bila2 w/pun dia dah tiada. Amin...

muhdrazif said...

entry yg ni best!
mama?
most important person that i loved the most..
nani ni memang betul2 kuat..
be proud of it..
stay strong nani.. ;)

Syed Muhammad said...

nani kuat ^^ beruntung mama nani sbb dh melahirkan anak sekuat nani

Mohd Ridwan said...

Saya sayang mak!

Syafawani said...

maryam :') nak nangis ana baca entry ni..maryam,anti kuat.sangat kuat.ana doakan mama anti tenang kat sana,dan anti sentiasa kuat dan tabah :)

Shirou said...

Indahnya kasih seorang ibu itu, luahan yang menjadikan ana sedar akan sesuatu yang perlu dihargai..ya, ana akan ingat pesanan anti itu.

Dan Maryam, moga diri itu terus melangkah gagah, berbekalkan nasihat madu penyembuh luka itu, bahagiakanlah dia di sana..~
insyaAllah, kami sentiasa mendoakan anti..

Muhammad Iqbal said...

Kamu memang tabah, ketabahan mampu menyorokkan segala kepedihan hati yang melanda.

Ya, ana sangat sayang mama ana. Walau jauh berlainan benua, kasih sayang itu tak dapat disekat, terus mengalir deras dalam jiwa.

Anak soleh/solehah itu aset mereka. Doa anak-anak soleh/solehah ini amat berguna buat mereka. Menjadi insan berilmu yang dapat membawa manfaat kepada mereka dan ummah, insya-Allah menyenangkan jiwa mereka.

# Kadang-kadang teringin sangat nak peluk cium mereka, walaupun mereka jauh. Hanya doa sahajalah dapat dititip sebagai pengganti.

# Moga terus tabah, dan menjadi aset berharga buat mereka, menjadi solehah :)

Anonymous said...

sedihnya.
bergenang air mata ana. teringat mak ana.
mak ana hari tu baru buat pembedahan sbb cancer tpi baru stage one.
be strong yam! semoga mak anti bahagia di sana. untung dia dapat anak macam anti. :)

NAni said...

tak pelah kak tim, kak ning.walaupun mama tak da,tapi nani ada kakk dan abang yang selalu ambik berat tentang kami adik2.adik beradiklah benda yang paling nani sayang kat dunia ni.kami dijaga dan diberi perhatian persis ibu menjaga anaknya.tabik spring pada kakak kakak dan abang2 yg tetap sabar dengan karenah kami tiga yg terakhir.trima kasih kak ning n kak tim! :')

NAni said...

utk semua,jazakallahu khairan kathira :)
utk anonymous,anti/anta,maaf ana tak tau.apa pun,kuat ya?ana doakan semoga ibumu cepat sembuh.semoga Allah mudahkan segala urusan dan bg kekuatan pd ibu.utk pengetahuan,mama ana juga cancer dulu.tapi hanya dapat tau sewaktu dh stage ke4.

Cikli said...

Assalamualaikum,

Tersendu juga saya melihat gambar ini, belum lagi membaca ceritanya.
Arwah mama adik pernah ajar matematik saya dulu kat mrsmkb.
Saya ada nukilkan satu cerita dalam blog saya yang ada berkait dgn mama adik. Ceritanya ' maafkan saya cikgu'.

~remedy~ said...

nanii...sebak fifi baca entry ni..fifi percaye yang mama nani pasti bangga lahirkan anak seperti nani...nani lah kawan fifi y paling tabah..keep strong dear:)

Maryam Hanani Abdul Razak said...

Cikli: subhanallah tak sangka jumpa di sini.trima kasih..

fifi:fi,trima kasih :) mama fifi juga pasti bangga punya anak seperti fifi yg sgt penyayang orangnya ;)

Dr. Syaef said...

saya sebak baca entri ni :)

malina ruddin said...

gone through ur blog posts n found this entry...great one nani...bila di pikir2..malin lagi beruntung dari nani sgt2 sebab malin dipinjamkan arwah ayah selama 19 tahun dan sempat merasa semua yg nani sebutkan dlm entry nani...but now, we're in the same boat..n i did miss my father... :( moga arwah mama nani n arwah abah malin sentiasa didalam lingkungan rahmat-Nya dan ditempatkan dalam kalangan org2 yg beriman :) Amiin.